Najviše priznanja, čak četiri, uključujući i ono za najbolju režiju, osvojio je Ang Li filmom "Pijev život", prvi u njegovoj karijeri koji je sniman u 3D tehnologiji.

Iako su za pobedu bile "viđene" Emmanuelle Riva i Jessica Chastain, mlada Jennifer Lawrence proglašena je najboljom glumicom za glavnu ulogu u komediji "U dobru i u zlu" Davida O' Russella.

Za najbolju mušku ulogu očekivano je trijumfovao glumac Daniel Day Lewis koji tumači Abrahama Linkolna u Spilbergovom filmu "Linkoln".

Ove godine Ann Hathaway odnela je brojne nagrade, pa je i sa najglamuroznije dodele odnela nagradu za najbolju žensku sporednu ulogu Fantine u mjuziklu "Jadnici". Za najbolju sporednu mušku ulogu nagrađen je Christoph Waltz u filmu “Đangova osveta”.

Nagradu za najbolji adaptirani scenario dobio je Chris Terrio za "Argo", dok je Quentin Tarantino nagrađen za originalni scenario filma „Đangova osveta“.

Britanska pevačica Adele nastupila je na ceremoniji dodele Oskara i otpevala na nagrađenu numeru "Skyfall" iz istoimenog filma.

Film austrijskog reditelja Mihaela Hanekea "Ljubav" proglašen je za najbolji film stranog govornog područja.

Jacqueline Durran je dobila Oskara za raskošne kostime u adaptaciji romana Lava Tolstoja "Ana Karenjina".

Reditelj Malik Bendjelloul osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac sa filmom "Potraga za šećernim čovekom".