Da li plastične boce, konzerve i tegle mogu da budu muzički instrumenti? Publika koja je radoznala da se upozna sa zvukom predmeta odbačenih iz domaćinstva moći će da čuje i vidi umeće Perkusionističkog studija „Grac“.
Premijerno u regionu sa Beogradskom filharmonijom izvešće Koncert za reciklirano đubre i orkestar, Jana Jarvlepa, u petak, 6. decembra (Kolarac, 20h, ciklus Bizzarte).

Koncert za (ne)muzičke instrumente i orkestar, nastao je kao rezultat četvorogodišnjeg istraživanja kompozitora. Izvođenje ovog nesvakidašnjeg ostvarenja je otvoreni umetnički proces jer se instrumenti, odnosno, ambalaža menjaju tokom vremena. U izvođenju ovog pomalo „bizarnog“ dela, Filharmoniju predvodi dirigent Fabris Bolon, koji posebnu pažnju posvećuje interpretaciji kompozicija savremene muzike.

Sa namerom da motiviše i podstakne odgovornost pojedincа, Beogradska filharmonija svoju publiku poziva na ekološku akciju. U saradnji sa JKP “Gradska čistoća”, Filharmonija na simboličan način skreće pažnju na značaj recikliranja i očuvanja životne sredine akcijom reciklaže ovonedeljnog koncertnog programa. Na taj način se štede prirodni resursi da bi se proizveo papir za buduće koncertne materijale.

„Ekološki“ motivi i teme vezane za prirodu zajednička su nit koja povezuje sva dela na programu. Na koncertu u petak moći će da se čuju muzičke evokacije teme jutra i sunca koje se rađa u delima Hristića, Griga i Ravela.

Ciklus Bizarrte Beogradske filhamonije predstavlja neobične muzičke pojave netipične za klasičnu koncertnu scenu. Nakon recikliranih instrumenata, za sledeći koncert Filharmonija priprema Mesijanovu Turangalila simfoniju za klavir, Martenoove talase i orkestar, 24. januara 2014. godine.