Spisak nominacija, o kojima se danima spekuliše, konačno je objavljen, a na njemu gotovo da nema iznenađenja, niti neočekivanih imena.

Glavni favoriti ove godine su tri priče sa izraženim američkim nabojem, što nije naročito čudno. Najviše nominacija, čak 10, osvojila je drama Davida O. Russella American Hustle, sa Christianom Baleom i Jennifer Lawrence, koji uspešno oživljavaju holivudski glamur i veličanstvenih sjaj prevaranata.

Jennifer Lawrence, koja je prošle godine osvojila Oskara za glavnu žensku ulogu, ima velike šanse da ove godine osvoji isto priznanje u kategoriji sporedne ženske uloge.

Deset nominacija ima i jedan od najboljih filmova godine pre mišljenju kritičara, napeta drama Gravity hvaljenog reditelja Alfonsa Cuarona u kojoj među gomilom izvanrednih specijalnih efekata briljira i Sandra Bullock u glavnoj ulozi. Prema brojnim predviđanjima ovaj film ima nešto manje šansi da se okiti priznanjem za najbolji film, ali je Cuaron jedan od favorita kada je režija u pitanju.

Nakon osvojenog Zlatnog globusa za najbolju dramu, novo ostvarenje Steve McQueen 12 Years a Slave, u oskarovsku trku ulazi sa devet nominacija. Potresna priča o robu koji nakon otkupljivanja slobode ponovo biva uvučen u ponor robovlasništva pobrala je hvalospeve kritičara, pa mnogi već sada to ostvarenje vide kao dobitnika nagrade za najbolji film.

Kada su nominacije za glumce i glumice u pitanju, sve oči su uprte u Leonarda DiCapria koji bi, nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja, najzad mogao da osvoji Oskara, iako kritičari ne ocenjuju njegov učinak u filmu The Wolf of Wall Street kao najbolji do sada. Konce mu mogu pomrsiti Matthew McConaughey koji je prošao kroz drastičnu fizičku transformaciju za ulogu u filmu Dallas Buyers Club, što Akademija uvek ceni, a favorit je i Chiwetel Ejiofor koji je veoma upečatljiv u filmu 12 Years a Slave.

Kada su glumice u pitanju, nemoguće je ne primetiti Meryl Streep koja beleži svoju rekordnu osamnaestu nominaciju za Oskara. Iako ona u filmu August: Osage County besprekornom ulogom problematične majke drži lekciju svim mlađim, a i kolegama svoje generacije, mnogo veće šanse daju se Cate Blanchett koja je zablistala u poslednjem filmu Woody Allena Blue Jasmine.

Pogledajte celokupan spisak nominovanih na zvaničnom sajtu Oskara.

Izvor: B92.net