Jedan od pratećih programa festivala je organizovan u saradnji sa Eurochannel kanalom, a tim povodom publici se obratio izvršni direktor kanala Gustavo Vainstein.

„U ime Eurokanala, veoma sam ponosan što sam ovde, i želim da se zahvalim festivalu na pozivu. Posao Eurokanala je da širom Evrope prikupi najbolje produkcije i prikaže ih na jednom mestu. Jedan od naših glavnih programa ćete videti na Festivalu, Eurokanalova turneja kratkog filma. Ove godine tema je smeh u Evropi, jer smo otkrili da se ljudi u Evropi retko smeju, pa smo stoga odlučili da im pomognemo da se to promeni. Zadovoljni smo saradnjom sa Festivalom i nadamo se da ćemo doći i sledeće godine.''

Prateći program ,,Edinburg: Deset filmova u deset dana'' urađen je u saradnji sa Aleksandrom Kovač i Univerzitetom u Edinburgu na kome ona trenutno pohađa studije filmske kompozicije. Publici su prikazana četiri kratka animirana filma za koja je Aleksandra komponovala muziku, a ona se zatim direktno iz Edinburga putem Skajpa obratila publici. Sa njom su bili i Džared Tejlor, šef katedre za animaciju, i Jati Durant, šef katedre za kompoziciju edinburškog univerziteta. Oni su pozdravili beogradsku publiku i izrazili zadovoljstvo što je ostvarena ova saradnja. Objasnili su nešto više o svom projektu, za koji su rekli da je imao cilj da natera talentovane ljude na akciju- umesto da mesecima razmišljaju o odličnim idejama, studenti su bili primorani da za samo 24 sata te ideje sprovedu u delo.

Nakon toga, na binu je izašla poljska rediteljka Aneta Kopač, rediteljka filma Joanna koji je imao čast da otvori festival.,,Veoma mi je drago što sam ovde, drago mi je što moj film otvara festival, ali sam takođe i jako nervozna.

Zamolili su me da uradim jednu jako važnu stvar, a to je sledeće: Dame i gospodo, šezdeset prvi Festival dokumentarnog i kratkometražnog filma je otvoren!''