Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi performans Marine Abramović: 512 sati

Rad se na istoriju upotrebe tela kao osnovnog materijala umetničkog dela, a umetnica se po prvi put obavezala da će kompletan događaj biti improvizacija, bez scenografije i planiranih detalja...

 Izvor: Foto: Profimedia

Novi performans Marine Abramović, pod nazivom 512 sati, umetničko delo dugog trajanja, biće otvoren u sredu 11. juna u galeriji Serpentine u Londonu.

Reč je o najčistijem i najkontroverznijem događaju u njenoj karijeri. Tokom performansa, koji je napravljen za ovu galeriju, Marina će, uz pomoć predmeta koje je sama odabrala, na različite načine uspostavljati interakciju sa posetiocima.

Da bi na najkvalitetniji način doživeli performans i razumeli događaj, svi posetioci će na ulazu u galeriju morati da ostave svoje stvari poput torbi, jakni, elektronske opreme, satova i foto-aparata. Okruženje u galeriji biće jednostavno i u kompletnom prostoru će biti samo Marina Abramović, neko od posetilaca i predmeti pomoću kojih će umetnica stalno menjati sled događaja.

"Ne postoji tu nikakvo izloženo delo. Tamo ću biti samo ja i posetioci koji su moj živi materijal. To je nešto najradikalnije, najčistije što ja mogu da uradim. Biću tamo svakog dana, tokom svih osam sati, sa publikom koju uopšte ne poznajem. Kada oni stignu i kada stignem i ja, nešto će se desiti. Svakog dana desiće se nešto drugačije. Hoću da pokažem da možete napraviti umetnost ni iz čega", rekla je ona prilikom gostovanja na radiju BBC.

Marina Abramović je pionir u umetnosti performansa i koristeći svoje telo kao subjekat i objekat, ona je pomerila fizičke i mentalne granice svog bića.

Nastup u galeriji Serpentine biće njen prvi veliki nastup od 2010. godine i performansa "Umetnik je prisutan" u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Izložba 512 sati oslanja se na istoriju upotrebe tela kao osnovnog materijala umetničkog dela i tokom boravka u galeriji, umetnica se po prvi put obavezala da će kompletan događaj biti improvizacija, bez scenografije i planiranih detalja.

Performans je po konceptu veoma sličan ideji na osnovu koje će funkcionisati MAI institut, koji Marina Abramović planira da otvori u Hadsonu, gradu pored Njujorka, i za čiju prvi fazu je tokom prošle godine prikupljala donacije širom sveta.

Performans u galeriji Serpentine traje do 25. avgusta svakog dana od 10 do 18 časova, osim nedelje. Ulaz je slobodan.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity