Glavna tema ovog izdanja Festivala holandskog filma “Highlights of the Lowlands” je  voda. Voda  je prirodni element neraskidivo povezan sa prirodom pejzaža, istorijom, umetnošću i nacionalnim karakterom Holandije, njenim mnogobrojnim ribarskim selima, lukama, nasipima i deltama.

Holandski odnos prema vodi je donekle ambivalentan, neka vrsta mešavine ljubavi i mržnje, označen u večitoj borbi protiv opasnog podizanja nivoa mora, ali takođe i prosperitetu zahvaljujući ribolovu, moreplovstvu i rekreaciji kao što je jedrenje ili poznato klizanje na ledu. Voda, nepredvidivi element koji utiče na nacionalni karakter i oblikuje ga u duhu nepopustljivog ponosa, da sačuva zemlju od svih sila i čak stvori novu. Projekat Delta nakon katastrofalne poplave 1953, koji stoji kao primer holandske životne snage i izdržljivosti, dobio je visoku ocenu svuda u svetu.

Voda igra glavnu ulogu u veoma intrigantnoj selekciji drame i dokumentarnog filma, čak i animacije, holandskih režisera, filmovi koji se ističu kao potresne i dramatične priče u raznolikim specifičnim stilovima. Neki su savremeni i nezavisni, sa prostranom i tihom panoramom ostavljajući mesta za razmišljanje, drugi sadrže strastvenu vizuelnu poetiku. Organizatori obećavaju izbor ubedljivog, visoko kvalitetnog holandskog filma koji u isto vreme predstavlja holandski duh i nacionalni karakter.

Cena ulaznice: 100 dinara. Filmovi su titlovani na srpski i na engleski jezik.

Program festivala pogledajte na linku.