U okviru 20. Festivala autorskog filma, domaća publika biće u prilici da vidi ostvarenje švedskog reditelja Roja Andersona „Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju“ (A pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence) koje je osvojilo 71. Zlatnog lava na Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji.

Anderson u novom filmu vodi gledaoce na putovanje koje otkriva lepotu pojedinačnih trenutaka, sitničavost, humor i tragediju koje se skrivaju u ljudima. Radnja filma “Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju” smeštena je u savremenu Švedsku. U fokusu filma su dvoje ljudi koji bezuspešno pokušavaju da prodaju vampirske zube i druge predmete za prerušavanje. Povremeni trenuci nadrealizma i pesme, mozaik pojedinačnih sekvenci, oduševili su filmske kritičare u Veneciji.

Jedan od najpoznatijih švedskih reditelja Roj Anderson, rođen je u Geteborgu 1943. godine. Najveći uspeh je ostvario sa filmom „Pesme sa drugog sprata“ (Songs from a Second Floor) koji je 2000. godine nagrađen u Kanu. Njegov peti igrani film “Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju” finansirale su Švedska, Norveška, Francuska i Nemačka.

Primajući glavnu nagradu venecijanske Mostre Roj Anderson pomenuo je italijanski neorealistički film “Kradljivci bicikala” iz 1948. godine, reditelja Vitorija De Sike kao ostvarenje koje je na njega najviše uticalo.

Festival autorskog filma se ove godine održava od 26. novembra do 3. decembra i to u Domu omladine, Dvorani kulturnog centra Beograda, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, bioskopu Fontana  i  Domu kulture Studentski grad.