Pop-džez pevačica i kompozitor, Lena Kovačević, dobitnica je ovogodišnjeg priznanja za doprinos u kulturi, “Zlatne značke”.

Nagradu “Zlatna značka” od 1981. godine dodeljuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije, a priznanje su podržali Kancelarija za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Nagrada se dodeljuje za “doprinos razvijanju kulturnih delatnosti”.

Priznanje će biti uručeno na svečanosti koja će se održati u četvrtak, 23. oktobra 2014. godine, u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Njen CD “San” je najprodavaniji album u Srbiji u 2013. godini među izdanjima iz celog regiona.

Lena je u decembru održala uspešan koncert u Beogradu, u Domu sindikata, a zatim na brojnim festivalima širom Srbije.  U pripremi su koncerti u regionu u novembru i decembru 2014. godine.

Lena Kovačević diplomirala je džez pevanje na prestižnom Muzičkom konzervatorijumu u Amsterdamu, studirala je u klasi  eminentnih evropskih profesora. Snimala je, nastupala i učestvovala u mnogim projektima muzičara sa svih strana sveta, paralelno sarađujući sa svojim kolegama iz Srbije i regiona. Prvi autorski album „Dobar dan za pevanje“ objavila je 2009. godine, a   2011. godine bila je član žirija u emisiji „Prvi glas Srbije“.

U Holandiji je dugi niz godina sarađivala sa jednim od najboljih džez orkestara, Kraljevskim holandskim orkestrom. Nastupala je kao solista u projektu američkog basiste John-a Clayton-a  (saradnika Dianne Krall, Nina Simone), uz Nigel Kennedy Quintet i Al Di Meola Band.