Dom omladine Beograda i Ženski informaciono dokumentacioni trening centar (Ženski INDOK centar), ove godine organizuju treći po redu Ženski medijski forum: ŽENERAMA. Ovogodišnji Forum će biti posvećen ciklusu tribina ROD I LEVICA koji je započet još 2012. godine uz podršku fondacije Rosa Luksemburg.

U okviru Foruma, pored panela biće predstavljeno najnovije izdanje ROD I LEVICA 3 (ŽINDOK, 2014), kao i izložba “Feministkinje i država” Centra za marginu.

Cilj projekta ROD I LEVICA je emancipacija kroz edukaciju i otvaranje prostora za kritičko mišljenje i preispitivanje opusa socijalnih pokreta sa posebnim osvrtom na feminizam na prostorima bivše Jugoslavije. Tema roda i levice zapostavljena je i obojena mnogim predrasudama i zato predstavlja izazov, izvor inspiracije i nadamo se zanimljiv podstrek za sve aktiviste/aktivistkinje, studente/studentkinje, istraživače/ istraživačice, kao i sve one kojima je bavljenje alternativnim politikama zadovoljstvo i oblast interesovanja. Predavanja su osmišljena tako da nakon teorijskog uvoda u specifičnu temu, ostavljaju prostor za razgovor i debatu.

16:00-17:30 Panel: Izlaganje radova s konkursa Rod i levica 3: Novi izazovi feminizma i levice – 21. vek

17.30-18.00 – Otvaranje izložbe „Feministkinje i država“, Centar za marginu

Izložba „Feministkinje i država“ nas vodi kroz kritičko promišljanje današnje feminističko aktivističke borbe, prikazane kroz vizuelno propagandni materijal o rodnoj ravnopravnosti na moderan, popularan i dostupan način. Odvažile/i smo se da postavimo neka sporna pitanja, kao što su: „Da li je današnji aktivizam motivisan promenama ili materijalizmom?“ „Da li su donatori ti koji diktiraju koliko mi zaista možemo da promenimo?“ „Da li su prave pesnice zamenjene digitalnim?“

Izložba će biti otvorena od 2. do 9. novembra u Holu ispred sale Amerikana.

Na samom kraju, možete prisustvovati predstavljanju publikacije Rod i levica 3, gde ćete biti prilike da se podsetimo tema, koje su pokrivene početkom godine u okviru ovog projekta. Publikacija je zbornik radova s konkursa.

18:00-19:00 – Panel: Promocija publikacije ROD I LEVICA 3, ŽINDOK 2014