Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Redovan pregled spašava život: Akcija u Bel Medicu do 3. februara.

Do 3. februara, u Bel Medic domovima zdravlja na Novom Beogradu i na Slaviji možete uraditi kompletan ginekološki pregled sa ultrazvukom, kolposkopijom i Papanicolaou testom uz popust od 50% na cenu.

  Izvor: foto: Promo

Bel Medic sa vama u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice.

Rak grlića materice jedno je od najčešćih malignih oboljenja kod ženske populacije. Sa 1.500 novoobolelih godišnje Srbija drži neslavni evropski rekord. Ova statistika ne bi bila tako crna da žene redovnije idu na ginekološke preglede jer se rak grlića lako otkriva i veoma uspešno leči. Takođe oko 800 muškaraca godišnje oboli, a oko 400 umre od bolesti koje su izazvane HPV infekcijom . 

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice je dobar povod za skretanje pažnje na prevenciju ove opake bolesti u vidu vakcine koja štiti organizam od Humanog Papiloma Virusa koji je ujedno i uzročnik raka grlića materice. 

Humani papiloma virus (HPV) predstavlja grupu virusa koji izazivaju infekciju kože i sluzokože kod muškaraca i žena. Razvija se u tankim, pločastim ćelijama koje se nalaze na koži, u ustima, grlu i na genitalijama. Niskorizični HPV izaziva pojavu genitalnih bradavica (kondiloma), dok visokorizični HPV uključuju tipove 16 i 18 i dovode do pojave cervikalne displazije (prekancerozne promene na grliću materice) koja, ukoliko se ne leči može dovesti do raka grlića materice. Takođe, dokazano je da su visokorizični tipovi HPV-a povezani sa nastankom raka vulve, vagine, penisa, anusa i rakom usne duplje i ždrela. Ove bolesti koje izaziva HPV  ne daju nikakve simptome sve dok ne razviju metastaze, kada je kasno za potpuno izlečenje.

Najčešće se prenosi direktnim kontaktom sa inficiranom kožom i sluzokožom. Inficirana osoba nema očigledne simptome, pa često i ne zna da ima infekciju. Treba naglasiti i da se HPV može preneti i pored upotrebe kondoma, pa zbog toga spada u jednu od najčešće polno prenosivih bolesti.

HPV vakcina ima preventivno dejstvo i sprečava nastajanje HPV infekcije pa je u vezi sa tom činjenicom vakcinacija preporučena pre nego što se neko izloži infekciji. Ova vakcina štiti protiv HPV virusa 16 i 18 koji su odgovorni za 70% raka grlića materica i tipova virusa 6 i 11 koji su odgovorni za nastajanje 99% genitalnih kondiloma kod žena i muškaraca i potpuno je bezopasna.

Nama je vaše zdravlje uvek na prvom mestu i zato u nedelji posvećenoj borbi protiv ove bolesti koju ove godine obeležavamo od 28. januara do 3. februara, u našim domovima zdravlja na Novom Beogradu i na Slaviji možete uraditi kompletan ginekološki pregled sa ultrazvukom, kolposkopijom i Papanicolaou testom uz popust od 50% na cenu. Pregled možete zakazati pozivom našeg call centra na broj telefona 011 309 1000.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Najpopularnije

Moda

Celebrity