Zato smo pokušali da razbijemo mit o njihovoj pojavi i nađemo najbolji i po mogućnosti, najbrži način da umanjimo njihovu pojavu.

Šta izaziva pojavu bora?

Mnogo je faktora, ali osnovni je onaj biološki koji je isti za svaki organizam.

Naime, koža vremenom gubi elastičnost, jer se proizvodnja kolagena u organizmu smanjuje sa godinama. Ovaj proces može da se desi ranije ili da bude brži, a on je uglavnom uslovljen životnim navikama poput nedakvatne ili nedovoljne nege, zatim izlaganjem sunu ili recimo zagađenom vazduhu.

Kako starimo naša koža postaje sve tanja i suvlja. Kada koža nije hidrirana, onda je značajno podložnija pojavi bora.

Šta može da se uradi ne bi li se sprečio nastanak bora?

Genetika igra popriličan udeo u starenju kože. To je ono što uvek morate da imate na umu. Pogotovo ako svoju kožu poredite sa kožom lica nekog drugog.

Međutim, čak iako u vašoj porodici postoji tendencija za lakim i brzim nastajanjem bora i dalje imate mogućnosti da usporite ovaj proces.

Mada je neizbežno da će se bore na vašem licu pojaviti u nekom trenutku, ukoliko vodite računa o svojoj koži, možete odložiti nastanak bora na duži vremenski period.

1. Zaštitite se od sunca

Svesni smo da je ovo izjava koja se konstanto ponavlja, ali sa razlogom. Iako tokom hladnijih meseci ne osećate uticaj sunca na svojoj koži, činjenica je da sunčeva svetlost i te kako prisutna.

Brojne studije dokazale su da redovnim korišćenjem proizvoda za negu kože koji u sebi sadrže zaštitni faktor, pojava bora se usporava.

Odeća i aksesoari takođe imaju značaj udeo u zaštiti od sunčeve svetlosti, svetle boje odeće, šeširi i naravno naočare za sunce, leti igraju značajnu ulogu.

2. Koristite kozmetičke proizvode sa vitaminom C

S obzirom na to da je izuzetno moćan antioksidans, jedna od važnih komponetni kvalitetnog anti-age proizvoda jeste Vitamin C.

Ovaj vitamin neutrališe slobodne radikale koji izazivaju oksidativni stres u koži koji dovodi do njenog prevremenog starenja. On je takođe neophodan za proizvodnju kolagena u ćelijama kože, što pomaže u održavanju strukture kože i odlaganju znakova starenja.


3. Vrsta i koncentracija vitamina C u proizvodima

Vrsta Vitamina C: neke vrste Vitamina C, kao što je L-askorbinska kiselina, su aktivniji od drugih i dokazani kao sastojci za negu kože.

Koncentracija: Istraživanja su pokazala da, kako bi imao uticaj na ćelije kože, preparat mora da sadrži barem 8% Vitamina C. Formulacije sa preko 20% ne povećavaju delotvornost a mogu i da izazovu iritacije.1 

„Svežina“: Čist Vitamin C se deaktivira kada je izložen kiseoniku tako da je najefikasniji u preparatu čiji mehanizam nanošenja omogućava da se sveže kombinuje sa ostatkom formulacije.

4. Hidratacija

Baš kao što ćemo kožu hidrirati spolja, ne bi li bila glatka i sveža, neophodno je da joj pomognemo i iznutra.

Jedna od najvažnijih stavki u anti-age procesima jeste hidratacija organizma iznutra, a to je naravno konzumiranje vode u optimalnim količinama.

Nešto što svi znamo, o čemu slušamo i što mahom zaboravljamo.

Ispijanje vode esencijalno je za kompletno zdravlje organizma. Naše telo treba vodu praktično za svaku funkciju koju obavlja.

Pored toga što unošenje tečnosti pomaže da se izbace toksini iz našeg tela, te uspostavlja funkcionalnost digestivnog trakta i reguliše normalnu telesnu temperaturu, pomaže i da nam koža izgleda zdravo i hidrirano.

Neke od studija pokazale su da je za elastičnost kože izuzetno dobro ispijanje vode sa limunovim sokom. Što nam opet govori o važnosti vitamina C u anti-age procesu.

5. Recite Ne cigaretama

Ovo je takođe jedna od fraza koju ste verovatno previše puta i čuli i pročitali, ali opet sa dobrim razlogom.

Prvi i osnovni razlog jeste taj što duvanski dim direktno oštećuje kolagen i elastin, osnove koje koži daju čvrstinu i snagu.

Takođe, nikotin u cigaretama prouzrokuje sužavanje krvnih sudova. Što usporava protok krvi u ćelijama kože. Rezultat je koža koja ne dobija dovoljno kiseonika, zbog čega izgleda umorno i gubi sjaj.

Savet:

Ono što možete da učinite ukoliko želite brze rezulate, kojima svi težimo, jeste da obratite pažnju na ovih pet stavki, a potom da odaberete proveren i kvalitetan proizvod koji će postati deo vaše svakodnevice, ne biste li sprečili pojavu bora i umanjili njihovu vidljivost.

Elle preporuka:

Eucerin preparati koji godinama unazad važe za jedan od najkvlitetnijih proizvoda kada je u pitanju nega kože, kako osetljiva, problematična, tako i ona kojoj je potrebna anti-age nega.

Zašto:

Eucerin u svom Hyaluron-Filler Serumu sa vitaminom C, koristi vitamin C u koncentraciji od 10% . Formulacija je dodatno obogaćena Hijaluronskom kiselinom kratkog lanca (koja efikasno hidrira i popunjava bore) i Likokalkonom A (još jednim antioksidansom koji deluje zajedno sa Vitaminom C. Pogodan je za sve tipove kože i klinički i dermatološki je dokazano da jača kožu i popunjava bore. Efekat je glatka, sveža i blistava koža već nakon sedam dana.