Akcija poklanjanja knjiga prvi put je realizovana 2015. godine za škole nastradale u poplavama, a od tada je zahvaljujući Telekomu Srbija skoro 50 osnovnih škola dobilo više od 10.000 knjiga. Pred kraj ove godine  2500 izdanja domaćih i stranih autora, prilagođenih uzrastu učenika, obradovalo je đake iz 10 osnovnih škola.

Donacija knjiga realizuje se pod okriljem krovnog programa „Pokrećemo pokretače“ koji u fokusu ima unapređenje znanja, ulaganje u mlade talente i podršku tehnološkom preduzetništvu, a čiji je dodatni značaj i u tome da se, uporedo sa napretkom novih digitalnih tehnologija i sadržaja, podstakne i očuva navika čitanja, počev od najmlađih generacija.  

Program „Pokrećemo pokretače“ obuhvata i pojedinačne projekte „Stvaramo znanje“, „mts app konkurs“, i „mts startap ubrzanje“, u kojima se ogleda posvećenost kompanije unapređenju razvoja mladih, kroz opremanje računarskih kabineta u osnovnim školama, omogućavanje talentovanim srednjoškolcima da rade na razvoju aplikacija za mobilne uređaje i podršku domaćih startapova u razvoju tehnoloških inovacija.  

Od svog osnivanja, kompanija Telekom Srbija usklađuje svoje društveno odgovorne aktivnosti sa potrebama šire zajednice, doprinoseći razvoju društva i dobrobiti njegovih članova. Iako su mladi, obrazovanje, podrška talentima i tehnološkom preduzetništvu u fokusu društveno odgovornih aktivnosti kompanije, podrška zajednici ogleda se i kroz  brojne humanitarne akcije i projekte iz oblasti zdravstva, socijalne zaštite, ekologije, nauke, kulture, jer u Telekomu Srbija veruju da samo na taj način, u partnerstvu sa zajednicom, mogu da se pokrenu pozitivne promene u društvu od kojih će svi imati koristi. 

Za program „Pokrećemo pokretače“ i posvećenost principima društveno odgovornog poslovanja kompanija Telekom Srbija nagrađena je jednom od najznačajnijih nagrada na polju društveno odgovornog poslovanja koju dodeljuje Privredna komora Srbije pod nazivom „Đorđe Vajfert“.

Škole koje su ove godine dobile donaciju u knjigama od kompanije Telekom Srbija su OŠ “Čibukovački partizani” iz Kraljeva, OŠ "1.maj" iz Vrtogoša, OŠ “1. Maj” iz Dubnice, OŠ „Milan Vučićević-Zverac“ iz Bratljeva, OŠ “Dositej Obradović” iz Osaonice, OŠ “Mladost” iz Vrnjaca, OŠ „Ljubiša Urošević“ iz Ribara, OŠ “Vuk Karadžić” iz Surdulice, OŠ “Hristo Botev” iz Dimitrovgrada  i OŠ „Dositej Obradović“  u selu Krće na Goliji.