Crno-beli film "Umetnik", priča iz 1927. godine koja pripoveda o starom Holivudu - osvojio je nagradu za najbolji film, dok je njegova zvezda Jean Dujarin osvojio Oskara za najboljeg glumca, a Michel Hazavnicius za najbolju režiju.

"Volim vašu zemlju. Toliko vas me je večeras insipirisalo", u zahvalnici je izjavio tridesetdevetogodišnji Jean, koji se našao u konkurenciji sa holivudskim legendarnim imenima kao što su Bred Pit i Džordž Kluni. Film je takođe osvojio nagrade za najbolji kostim i muziku.

Meryl Streep - koja do sada ima 17 nominacija i dva Oskara (1979. godine za najbolju sporednu žensku ulogu u filmu Kramer protiv Kramera i 1982. za glavnu žensku rolu u filmu Sofijin izbor), osvojila je nagradu za najbolju glumicu u izvođenju britanske premijerke Margaret Thatcher u filmu "Čelična Lejdi". Šezdesetdvogodišnja glumica je povodom dobijanja svog trećeg Oskara u karijeri poljubila muža Dona Gummera pre nego što se popela na scenu Kodak teatra kako bi prihvatila statuu.

"Kada su izgovorili moje ime imala sam taj osećaj da sam mogla čuti pola Amerike kako govori 'ma daj, zašto opet ona', ali baš me briga", našalila se glumica - "Mislila sam da sam tako stara i iznurena, ali bilo je jako uzbuđujuće. Osećala sam se kao da sam ponovo dete. A i bila sam dete kad sam poslednji put osvojila Oskara. To je bilo pre 30 godina."

Dok su je domaćin večeri, Billy Crystal i njen kolega iz filma Mamma Mia, Colin Firth hvalili kako je 'neobjašnjivo dobra', ona se zahvalila svojim kolegama i prijateljima za svoju neočekivano prelepu karijeru.

Još jedan pobednik večeri bio je film Marina Scorsesea - Hugo - 3D avantura koja je osvojila pet Oskara za najbolju kameru, najbolju scenografiju, montažu zvuka, miks zvuka i vizuelne efekte.

Inače, osamdesetdvogodišnji Christopher Plummer postao je najstariji dobitnik Oskara osvojivši  nagradu za najbolju sporednu ulogu gej oca u filmu "Početnici", dok je Octavia Spencer dobila za najbolju sporednu ulogu u filmu "Služavke"
Pogledajte kompletnu listu dobitnika nagrada Američke filmske akademije Oskar

Najbolji film:
'The Artist'
Najbolja glumica:
Meryl Streep - 'The Iron Lady'
Najbolji glumac:
Jean Dujardin - 'The Artist'
Najbolja režija:
Michel Hazavanicius - 'The Artist'
Najbolji kratki animirani film:
'The Fantastic Flying Books of Mr. Morris Lessmore'
Najbolji kratki dokumenarac:
'Saving Face'
Najbolji kratki igrani film:
'The Shore'
Najbolji originalni scenario:
Woody Allen - 'Midnight in Paris'
Najbolje adaptirani scenario:
Alexander Payne, Nat Faxon and Jim Rash - 'The Descendants'
Najbolja originalna pesmu:
'Man or Muppet' - 'The Muppets'
Najbolja muzika:
Ludovic Bource - 'The Artist'
Najbolja sporedna muška uloga:
Christopher Plummer - 'Beginners'
Najbolji vizuelni efekti:
'Hugo'
Najbolji animirani film:
'Rango'
Najbolji dugometražni dokumentarni film:
'Undefeated'
Najbolji miks zvuka:
'Hugo'
Najbolja montaža zvuka:
'Hugo'
Najbolja montaža:
'The Girl with the Dragon Tattoo'
Najbolja sporedna ženska uloga:
Octavia Spencer - 'The Help'
Najbolji strani film:
'A Separation'
Najbolja šminka:
'The Iron Lady'
Najbolji kostim:
'The Artist'
Najbolja scenografija:
'Hugo'
Najbolja kamera:
Robert Richardson - 'Hugo'


Na 84. dodeli Oskara filmovi "Umetnik" i "Hjugo" ubedljivo su obeležili ceremoniju, dok je Meril Strip dobila svoju treću statuu u karijeri...