Što više istražujete tehnologiju i mobilnu industriju, to vam postaje jasnije da iPhone kamera nikako nije jedna od najboljih. Ako ste Apple korisnik - i tona više uređaja - vrlo je verovatno da ste u zoni komfora i da za vas opcija povratka Androidu i Windowsu ne postoji. Ipak, nesporna činjenica jeste da je čitava jabučica fama - precenjena (o kamerama koje zaista izgledaju poput profesionalnih aparata, pisali smo ovde).

Ukoliko klimate glavom s odobravanjem - ovaj tekst posvetili smo vama. Istražili smo sve te ''skrivene'' iPhone opcije za bolji kvalitet fotografije poput onih koje svakodnevno na Instagram postavljaju poznate ličnosti i modni influenseri. Od veličine samih fajlova do igre sa svetlošću, ovo su saveti da fotografišete iPhonom poput profesionalca - naročito kada su u pitanju portreti i modne kombinacije.

1. Imate problema s dobijanjem prave perspektive? Okrenite telefon naopako.

Ako želite da postignete dužinu na svojim fotografijama, okretanje telefona naopako omogućiće vam da slikate sa niže pozicije, bez potrebe da se sagnete. To pomaže da uhvatite celu dužinu figure.

2. Igrajte se sa ekspozicijom

''Smanji brightness'' - čućete nas često u Elle redakciji. Isto je i s ekspozicijom - tamnije slike su više fashion (obratite pažnju na Instagram profile stylish devojaka), a ove parametre možete podesiti dok birate kadar - kliknite na fokusnu tačku, zatim klizite prstom gore ili dole po ekranu.

3. Uključite ProRAW

ProRAW režim beleži više podataka o svakoj slici. To znači da kada dođe vreme za editovanje, imaćete više mogućnosti za promene. Takođe zaustavlja iPhone da automatski obradi sliku za vas (nismo zadovoljni onim veštačkim bojama koje sam ''dotera''), tako da želimo potpunu kontrolu. Napomena je da se setite da ga isključite kada vam više ne bude potreban, jer povećava veličinu fajlova.

elle
Press 

4. Promenite fokusnu tačku nakon fotografisanja

Recimo da ste napravili kul fotografiju, ali da vaša kamera nije fokusirala pravi lice ili detalj koji ste želeli, već su oni ostali u zamućeni. Nema problema. To možete promeniti prilikom editovanja, samo je bitno da koristite Portrait mode.

5. Zaboravite na treptanje fluorescentnih svetala noću 

Koliko puta vam se dešavalo da pokušavate da snimite video u noćnom, zatvorenom okruženju, ali vas potpuno ometaju svetla koja ničim-izazvana trepte na ekranu? To je zato što je brzina treptanja svetla sporija od brzine kamere. Možete da uđete u podešavanja i smanjite brzinu slike na 25 fps (PAL), što će ukloniti ovu iritantnu pojavu.

elle
Press 

6. Kopirajte i nalepite svoje omiljene izmene

Postoje li one fotografije koje na kojima ste tokom editovanja savršeno postavili parametre svetlosti? Na najnovijim iPhone telefonima možete ih preuzeti i direktno ''nalepiti'' na druge fotografije (Paste Edits). To vam omogućava da kreirate koherentnu kolekciju slika i skratite proces ručnih izmena. 

7. Koristite Action Mode ako fotografišete ljude u pokretu

Pokušavate da snimite modnu reviju, atmosferu na ulici ili prosto sebe kako šetate gradom? renuci na ulici? Action Mode pomaže u stabilizaciji slike tako da ćete izbeći podrhtavanje koje često dolazi sa snimanjem pokreta. Samo dodirnite malu figuricu u gornjem levom uglu kada ste u video-režimu.

8. Sačuvajte nove postavke

Dakle, sve ste podesili kako smo vam rekli, ali nakon što fotografišete, kamera se vraća na standarna podešavanja? Koristite funkciju koja čuva vaše izmene (Preserve Settings) i trajno podesite Exposure, Macro Control, i sve ostale parametre.

elle
Press