Sve imamo onu jednu drugaricu - ili ste možda vi ta drugarica - koja insistira da se svaki izlazak ovekoveči, ali rezultat nikada nije zadovoljavajući i najčešće na fotki ispadnete kao Chandler iz 'Prijatelja' kad pokušava da se nasmeje za kameru.

U okeanu savršenih (i savršeno obrađenih) fotki na Instagramu, može se činiti kao da ste jedine koje se 'zalede' kad neko kaže 'cheese' i kao da samo vi trepnete kad se upali blic... ali niste!

Poznati modeli kao što je Emily DiDonato priznaju da ni ekspertkinje često ne znaju šta bi s rukama i gde da gledaju, ali zato imaju par trikova koji svakako mogu da vam koriste kada se sledeći put nađete pred objektivom.

Rasveta, rasveta, rasveta!

Možete imati najbolji makeup, najbolji outfit i frizuru, ali ako je osvetljenje loše, možete zaboraviti na celu priču... Izbegavajte prostore s osvetljenjem odozgo koje će stvarati duboke senke (to uključuje i podnevno sunce), kao i svetlost sveća koja dopire odozdo (moglo bi izgledati kao scena iz horora), te fluorescentnu rasvetu. Vaše fotke će najbolje izgledati ako se okrenete prema izvoru prirodne svetlosti, na primer prema prozoru i ako snimate u vreme 'golden hour-a' - izlaska ili zalaska sunca.

Držanje

Kada neko kaže da je najbolje da na fotkama izgledamo prirodno, ne misli na onu pozu u kojoj sedimo dok scrollujemo po Instagramu. Opustite se i zabacite ramena te izdužite figuru, kao da vas neko odozgo vuče nevidljivom niti.

Pokret

Sećate se onih poziranja za razrednu fotografiju u osnovnoj školi, kada smo kao kipovi stajali ukočeni pred budnim okom učiteljica i fotografa? E pa ta poza nije baš 'instagrammable'.

Pokret će mnogo bolje izgledati na fotografijama, pa modeli često 'lažno' hodaju napred-nazad ispred objektiva. Dok stoje, ne stoje ravno, već izbace jednu nogu napred kako bi izdužile figuru, a slično pravilo vredi i za sedenje. Emily DiDonato predlaže formiranje oblika telom: ako stojite izbacite bok, ako sedite, jednu nogu savijte, drugu ispružite...

A šta s rukama? Najbolje da ih uposlite: oslonite se na dlan, držite šoljicu kave, buket cveća, torbicu, ili se igrajte s kosom.

Lice

Toliko se fokusirate na to da ne trepnete, da na kraju na fotografiji izgledate kao da ste primili najšokantniju vest u životu? Izgledaćete puno lepše i prirodnije uz blagi smešak ili poluotvorene usne. Iako se čini da sve manekenke i influenserke uspevaju uvek da naprave savršeni kadar u sekundi, istina je da iza jednog selfie-ja stoji bezbroj pokušaja. Emily DiDonato predlaže 'bursts' iz kojih možete odabrati najbolji kadar.

I svakako, istražujte svoje najbolje uglove pred ogledalom ili selfie kamerom.  A ako sve drugo zakaže, uvek možete da osmislite svoju sigurnu 'trademark' pozu poput Eve Chen koja svoje cool outfite snima isključivo u automobilu.