Svaki put kada u psihološkim analizama pročitamo da se uticaj društvenih mreža definiše kao deteminišući faktor usvajanja oblika ponašanja kod mladih, pomislimo na sijaset edukativnih, kvalitetnih i značajnih stranica koje su nepravedno zapostavljene, a itekako utiču pozitivno na mentalno zdravlje, kao i kreiranje bolje vizije sveta i života mladih.

Internet jeste paralelna realnost. Kao što u životu birate kakvim ćete se ljudima okružiti ili kojim poslom ćete se baviti, tako na njemu birate koje ljude ćete pratiti i kakav sadržaj ćete čitati. Dobra ili loša vest, naučne činjenice ili teorije zavere, podrška ili bullying – o da, ako imate 18+ godina, vrlo svesno odlučujete kuda ide vaše vreme, pažnja i energija.

Pandemija i nove navike značajno su uticale na našu psihu, zbog čega je više nego ikada pre važno da radimo na sebi, i ukoliko je potrebno, potražimo pomoć stručnjaka. Svi smo na svojoj koži osetili anksioznost, strah i usamljenost, te savladali važne lekcije: umeti pružiti ruku da bi nam neko pomogao da se podignemo, ali i da bismo mi pomogli nekome da se podigne; okružiti se ljudima i pričama koje u nama bude nešto dobro, kreativno i vredno; pružiti bezrezervnu podršku, razumevanje i empatiju ne samo onima koji prolaze kroz nešto nama poznato, već i onima koji su proživeli drugačija iskustva.

5 kreativnih načina da se oslobodite anksioznosti

Kreativci, duhovnjaci i psihoterapeuti na društvenim mrežama su se udružili kako bi nam svakodnevno pomagali da prevaziđemo izazove, destigmatizujemo različite pojave, osvestimo svoja osećanja, te definišemo jedan zdraviji, svrsishodniji pogled na svet.

Predstavaljamo vam 7 predivnih Instagram stranica koje pozitivno utiču na mentalno zdravlje.

1. @grofdarkula

2. @psihoterapija.marjanovic

3. @nina.terapeut

4. @psiholosko.jezgro.centar

5. @smartchange.me

6. @pricajmootome

7. @millennial.therapist

Priredila: Tara Đukić