Ne postoji ništa više što nas više raduje od kratkog bekstva na destinacije sa fantastičnom kulturnom scenom, uličnim umetnostima i prirodom, ali kada ne možemo verno da prenesemo lepotu, mi zavisimo od našeg Instagram feeda. Kao i za sve ostalo, ovladati trikovima pravljenja dobrih Insta fotografija odnosi se na ovladavanje određenih veština.

Pa, pre nego što uhvatite let i pokrenete se na putovanje, saznajte sve o pozicioniranju kamere, svetlosti i filterima, koje če nam oktriti poznati travel bloger, Jaharn Giles (Mister Weekender).

Probudite se rano

"Magični sat" (vreme nakon izlaska sunca kada je svetlost crvenija i mekša) je moj omiljeni period dana. To je takođe najbolje vreme za fotografisanje, pa izađite napolje jedan sat pre izlaska sunca, i jedan sat pre zalaska. Svetlost je neverovatna, a ujedno ćete izbeći masu turista.

profimedia-0550617013 (1).jpg
La Perla via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Gledajte i vežbajte

Fotografisanje je dosta zabavno, ali i veoma izazovno. Pre nego što odete na odmor, istražite tehnike, uključite se u radionice, gledajte tutorijale na Youtube kanalima i vežbajte.

Koristite aplikacije za uređivanje fotografija

Nemojte unišititi fotografiju sa putovanja koristeći više filtera na Instagramu, već izaberite popularne aplikacije za uređivanje slika kako biste podeseili osvetljenje, oštrinu i kontrast. Moje omiljene su Snapseed i Afterlight.

Fotografišite horizontalno 

Sigurna sam da vam se desilo da napravite prelepu fotografiju pejzaža i da kasnije videte da niste držali telefon uspravno? Ne brinite, jer to se može srediti. Instagram, Snapseed, Afterlight imaju funkciju ispravljanja.

Izaberite pozadinu

Kada putujete, često imate širok izbor stvari koje možete da zabeležite. Izaberite dobru pozadinu, a savet je da birate one koje su bogate teksturom i bojama.

telefon
Tim Guow/Unsplash Idite u prirodu


Ako imate pravu avanturu u prirodi, to će vam dobro doći da napravite fantastične fotografije. Staze za pešačenje, penjanje, istraživanje šuma i kupanje na vodopadu. To su samo neke od savršenih lokacija- koje će izgledati neverovatno na vašem Insta profilu.

Pravite spontane fotografije

Ponekad poziranje može uticati na manjak autentičnosti. Fotografišite vaš subjekat dok radi spontane stvari tokom dana; prelazi ulicu, obilazi pijačne tezge, ili ruča sa prijateljima...

Služite se pravilom trećine

Kada pravite fotografije na svom putovanju, podelite sliku na trećine, i horizontalno i vertikalno, poznato kao pravilo trećine. To je poznato u krugovima fotografa da ako postavite subjekat (tačku fokusa) na jednoj od linija koje razdvajaju te trećine, uspećete da postignete dinamiku fotografije.

Ove turističke destinacije su najpretraživanije u 2023. godini, a čak njih sedam nalazi se u Evropi.
unsplash / bence boros 

Fotografišite sa visine

Ovo je moj omiljeni trik zato što fotografisanje sa višeg terena, omogućava neverovatan kadar. Probajte to!

Osvetljenje je ključ

Razlika između dobrog i lošeg osvetljenja je jednostavna- prirodno svetlo. Uvek fotografišite na prirodnoj svetlosti, i izbegnite korišćenja blica na vašem telefonu. Ako još uvek ne možete da dobijete svetlu sliku, koristite alatku za osvetljenje (brightness tool) u aplikaciji za uređivanje fotografije, pre nego što je postavite na Instagram.

Postignite dobru perspektivu

Da biste dali perspektivu fotografije, bilo da je to vodopad, planina, ili fasada, neka osoba koju fotografišete nosi odeću u jarkoj boji (crvena najbolje funkcioniše u prirodi).

Koristite dobar caption

Iako je Instagram aplikacija za fotografije, caption je jako važan. Igrajte se rečima, koristite puno humora i slobodno sa puno emocija pišite opise, kako biste se bolje povezali sa ljudima.

Izvor: ELLE/K.M