Koliko često čujete ljude oko sebe da kažu: "Toliko mi je potrebno da osetim miris mora, da se nagledam plave vode!"

Naučnici su potvrdili da nas more čini opuštenijim i da čak menja hemiju našeg tela.

Ljudi su oduvek bili svesni dobrobiti morske vode. Čak su i lekari iz 18. veka sprovodili terapiju tako što su ljude upućivali da se kupaju u moru. Još davno je otkriveno blagotvorno dejstvo mora na ljudski organizam, a sada neurolog Michael Merzenich to i potvrđuje, evo i zašto.

1. More čini da nam se telo i mozak potpuno odmore

Otkriveno je da zvukovi mora stimulišu područje mozga nazvano prefrontalni korteks, koji je odgovoran za naše emocije i lične refleksije. Zvukovi mora poboljšavaju samosvest i emocionalno blagostanje.

Talasi pomažu da naše telo izbaci negativne jone, te telo apsorbuje više kiseonika i reguliše nivo serotonina, supstance koja kontroliše anksioznost. Na kraju postajemo spokojni, kao nakon joge ili psihoterapije.

Ako ste primetili da se na dnevnom nivou osećate umorno i tromo, možda je vreme da uvedete male, ali značajne promene u svoj životni stil.
Zara via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

2. Zvuk mora umanjuje stres

Buka koju emituju talasi smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, i doprinose smirenosti. Taj zvuk nas najviše podseća na onaj koji smo čuli kada smo bili u majčinom stomaku. Zbog toga se na moru osećamo bezbedno i srećno.

3. Pogled na more doprinosi osećaju sigurnosti

"Kada pogledamo na more, ili kada smo uz obalu, mi smo u predvidivom i stabilnom okruženju," kaže neurolog Michael Merzenich. On je objasnio da se osećamo bezbedno kada smo na mestima bez pretnji, kao što je to more. Površina vode koja se gubi na horizontu prenosi na naš mozak osećaj stabilnosti i sigurnosti.

4. Sunčanje oslobađa endorfin

Studije su pokazale da kada se sunčamo na plaži, toplota utiče na naš endokrini sistem koji je odgovoran za oslobađanje endorfina (iste hemikalije koja čini da se osećate srećnom dok jedete čokoladu). Naravno, ne zaboravite da to bude bezbedno!

Zašto treba da idemo na more
Pexels/Chedi Tanabene