Još od renesanse, Toskana je postala (i ostala) meka za umetnost, od svojih gradova do primorskih zajednica. Kao dom Michelangelu, Leonardu da Vinciju, Donatellu i mnogim drugim poznatim umetnicima kroz istoriju, nije iznenađujuće što je čitava regija Toskane raj za ljubitelje umetnosti. Dok Firenca privlači gomile turista svojim poznatim znamenitostima poput Davida i Duoma, upravo su manje poznata mesta u gradu ta koja obiluju skrivenim blagom.  Bogato nasleđe ne zaustavlja na granicama grada. (Budući) putnici, ako se uputite dalje, bićete počašćeni sadržajnim užicima u neočekivanim malim gradovima i primorskim destinacijama za jet-settere.

pexels-jd-designs-19035233.jpg
pexels / jd designs 

BLISTAVA FIRENCA

U Firenci, glavnom gradu italijanske regije Toskane, umetnička dela nalaze se na svakom koraku. Svaka mala ulica sa kaldrmom oduševljava vaša čula lepotom i istorijom. Zgrade stare vekovima, spomenici i freske samo čekaju da budu otkrivene dok prolazite gradom pre večernje passeggiata (šetnje). Ako želite da vidite čuvenu statuu Davida ili Uffizi galeriju, pobrinite se da rezervišete ulaznice dovoljno ranije. 

pexels-tonynojmansk-18752169.jpg
pexels / tonynojmansk 

Toskana ima obilje prekrasnih građevina, a ukoliko želite da budete potpuno fascinirani unutrašnjošću neke od njih, posetite Capelle Medicee. Ona je prekrivena zlatom, poludragim kamenjem i kipovima. Najbolje od svega, Capelle Medicee je manje poznati muzej u Toskani, pa ćete verovatno imati prostora samo za sebe kako biste zaista mogli da cenite ovo majstorstvo.

pexels-maria-orlova-4916694.jpg
pexels / maria orlova 

Michelangelo je pionir vajarstva čiji su koreni u Toskani. Da biste uživali u Michelangelovoj genijalnosti bez gužvi i redova, posetite Nacionalni muzej Bargello. Smešten u staroj palati del Podesta, ovaj nekadašnji vojnički logor i zatvor sada je muzej koji koji sadrži pet radova Michelangela, zajedno sa delima Donatella, Cellinija, Verrocchia i drugih.

UMETNIČKI HOTEL U FIRENCI

U gradu koji odiše umetnošću, ne dopustite da se ona zaustavi na vratima vašeg hotela. Ljubitelji luksuza rado će posetiti Grand Hotel Minerva. Hotel je dočekivao putnike od 1869. godine i renoviran je od strane poznatog arhitekta Carla Scarpe 1950-ih godina, a osvežen je 2018. godine. 

pexels-yoldakocayanlaar-_•uk-19481231.jpg
pexels / yoldakocayanlaar 

Hotelska zbirka sadrži dela umetnika svih era poput Emilia Greca, Renata Guttusa, Carla Carre i drugih. I javni prostori i sobe imaju komade iz zbirke, nekoliko soba ima freske koje biste očekivali da vidite u muzeju, a ne u apartmanu hotela.

KULINARSKA UMETNOST U FIRENCI

Dajte chefu neke sjajne sastojke i može sastaviti obrok koji je jednako uzvišen kao i lice Davida - barem je ovo slučaj u lokalu koji nosi ime grada Firenze. Pod vođstvom chefa Simonea Caponnetta, predviđa se da će ovaj restoran dobiti (barem jednu) Michelinovu zvezdicu sledeće godine.

pexels-rachel-claire-4819658.jpg
pexels / rachel claire 

 Izvor: ELLE/N.K.