Ušli smo u 2024. godinu sa novim nadama, rezolucijama i neodoljivim zovom avanture koji donosi svaki fresh start. Ako postoji jedna rezolucija vredna pažnje, to je obećanje da ćemo više putovati. Bez obzira na to da li sanjamo o udaljenim destinacijama ili žudimo za otkrivanjem skrivenih dragulja u neposrednom okruženju, dozvolimo sebi da se posvetimo zasluženim odmorima između užurbanosti, svakodnevnih obaveza i rokova te zaronimo u nepoznato. Ako vam je potrebno još nešto što će dodatno potvrditi vašu odluku, neka to budu najveći trendovi u svetu putovanja za 2024. godinu, koji nude neotkrivenu i potrebnu inspiraciju. Kroz zamenu kuća, vansezonska putovanja, rethreat odmore i kulinarska iskustva, otkrijmo šta nam donosi godina putovanja koja je pred nama.

Zamena kuća

Oduvek ste želeli da oživite radnju omiljenog božićnog filma The Holiday? Imamo dobre vesti za vas (a i nas), koncept zamene kuća se vratio! Budući da je ekonomsko stanje u većini zemalja nestabilno, ovo je savršena prilika da odete na odmor uz besplatan smeštaj. Posebno istražite mesta u selu ili gradu koje će vas momentalno uvesti u život lokalne zajednice.

Vansezonsko putovanje

Umorni ste od toga da napuštate kuću pet sati pre međunarodnog leta samo da biste na vreme prošli kroz sve potrebne bezbednosne kontrole? Ili plaćanja visokih cena smeštaja u sezoni? Niste jedini, jer je u svetu turizma primećen značajan porast u putovanjima tokom vansezonskog perioda. Ovo je potpuno logična odluka jer ćete manje plaćati za smeštaj i letove, a istovremeno ćete izbeći gužve. Ovi vansezonski periodi mogu biti od septembra do avgusta, i od marta do maja.

Letovanje koje to zapravo nije

S obzirom da klimatske promene zaista utiču na sve više letnje temperature, mnogi ljudi se odlučuju da preskoče letovanje i umesto toga odu negde gde će vremenski uslovi biti prijatniji. Planine, banje i drugi predeli mogu biti savršeno utočište u toplim letnjim mesecima. Isprobajte ovaj koncept, možda vas potpuno oduševi!

Bleisure putovanja

Možda se pitate šta je to bleisure putovanje - sa punim pravom. Bleisure je kada mešate posao i zadovoljstvo, gde odlazite na poslovno putovanje, ali imate priliku da uzmete nekoliko dodatnih dana odmora. Umesto da odletite do Londona na četiri dana, neka to bude sedam dana - uzimajući dodatnih slobodnih dana. Ovo svakako ima smisla, jer deluje kao propuštena prilika biti u prelepom gradu, a ne istražiti ga zapravo. 

Retreat odmori

U 2024. godini, stavljamo sebe na prvo mesto i dajemo prednost mentalnom i emotivnom zdravlju. Razmatranje odlaska na retreat može biti savršena nova opcija za putovanje. Bilo da je to retreat joge ili wellness retreat, benefiti su višestruki. Ako odlučite da putujete sami, mogućnost da upoznate ljude sličnih interesovanja iz celog sveta je gotovo zagarantovana.

Kulinarska iskustva

Planiranje putovanja na osnovu preferencija u ishrani i izvrsnih gastronomskih jela je kulturno iskustvo koje bismo svi voleli da  isprobamo. Oživite svoje snove putem najlepših mesta Toskane ili prođite srednjovekovne gradiče u francuskoj Provansi, guštajući najfinije ukuse koje nikada ranije vaša nepca nisu osetila. Učenje o lokalnoj kuhinji znači istovremeno i da učite o kulturi, istoriji i ljudima.