Kraj decembra je možda i poslednji trenutak da bookirate zimsko putovanje iz snova, te verujemo da se na mnogim Google pretragama ovih dana postavljaju upiti poput "najbolje ski destinacije", "najbolji ski centri na svetu" i "odlična après-ski područja". Ski odmor je, na kraju krajeva, savršena prilika da obučete svoje nove skijaške pantalone koje se slažu s vašim omiljenim vunenim džemperom i pokažete ih na stazi, a zatim provedete ostatak dana na planini uz ušuškanu vatru sa prijateljima ili živoj večeri uživajući u lokalnim ski konobama. 

Za vas smo izdvojili pet trenutno najboljih ski destinacija u Evropi. Krenimo redom!

Zermatt, Švajcarska

Zermatt nudi prelepo uređene staze gde posetioci mogu doživeti svu lepotu slobodnog skijanja, kao i planinarenja i hikinga. I helikopteri u Zermattu nisu rezervisani samo za hitne slučajeve: švajcarski centar nudi i razgledanje helikopterom, kao i heli-skijanje, prevozeći skijaše na staze kojima je moguć pristup jedino na ovaj način. Slobodno vreme provedite u restoranima s Michelinovom zvezdom poput After Seven i Alpine Gourmet Prato Borni.

Val d'Isère, Francuska

Val d'Isère zaslužuje da se nađe visoko na vašoj listi želja zbog svog tradicionalnog šarma, 90 ski liftova i naizgled beskrajnih opcija za zabavu i van staze. Smešten u francuskim Alpima blizu granice sa Italijom, ovaj evropski centar nudi iskustvo za svakoga, bilo da dovodite celu porodicu ili tražite romantični getaway. Opcije za bajkovitu večeru su mnogobrojne, a centar nudi i druge zabavne aktivnosti za decu poput klizanja na ledu i sankanja.

Kitzbühel, Austrija

Sa 145 kilometra staza prekrivenih gustim snežnim pokrivačem, Kitzbühel se ističe među evropskim centrima: poseduje preko 50 ski liftova, 60 planinskih kućica. Postoje staze idealne za početnike, ali i iskusne skijaše, a van staza avanturisti mogu krenuti do Aurach Wildlife Park ili krenuti na vođene pešačke ture kroz Alpe. Nakon što ste proveli dan uživajući u lepoti Tirolskih planina, predah pronađite u nekom od spa centara koji nudi panoramske bazene, parna kupatila i masažu.

Chamonix-Mont-Blanc

Chamonix je sa razlogom jedan od najstarijih i najomiljenijih francuskih skijaških gradova. Smešten u podnožju Mont Blanca, Chamonix nudi neke od najboljih skijaških staza u Evropi. Ponuda zabavnih zimskih sportova se ipak ne završava skijanjem - snoubord, planinarenje i pecanje na ledu su takođe popularne aktivnosti na otvorenom u ovom planinskom centru. 

Chamonix je takođe dom savojske kuhinje, savršene za obrok nakon dugog dana na hladnom zimskom vazduhu. S obzirom na jedinstvenu lokaciju grada u neposrednoj blizini granica sa Švajcarskom i Italijom, Chamonix je svakako mesto bogato i kulturom, te je idealna destinacija ukoliko ste u potrazi za savršenim francuskim odmorom ove zime.

Ski Arlberg, Austrija

Vraćajući se ponovo u Austriju, ne zaboravite na opciju Ski Arlberg. Austrijski centar najveći je kompleks ski centara u zemlji (sastoji se od St. Anton–St. Christoph–Stuben, Lech–Oberlech–Zürs i Warth-Schröckena) i jedan od pet najvećih ski centara na svetu. Sa nekim od najboljih staza za skijanje i snowboarding, Ski Arlberg često se smatra epicentrom zimskih sportova.