Novo i sjajno uvek nam je privlačno, ali postoji nešto zadivljujuće u pričama koje sadrže bogatu istoriju. Kad prošetamo hodnicima stare zgrade, njen karakter se otkriva kroz pukotine u zidu i krhotine u starim mozaičkim pločicama, starim nekoliko stotina godina.

Svi volimo dobru priču, posebno kada je ukorenjena u stvarnosti. Velelepne vile i vekovne građevine iz celog sveta su obnovljene i transformisane u veličanstvene hotele - od stare novinske kuće u New Orleansu do ženskog samostana u Kolumbiji. U nastavku otkrijte pet hotela koji spajaju fascinantnu istoriju i dekadentni luksuz kako bi vam pružili nezaboravno putovanje.

1. One Aldwych, London

Ovo istorijsko mesto u londonskom Covent Gardenu oduvek je imalo sklonost prema drami. One Aldwych bila je prva čelična konstrukcija u gradu, dok su za dizajn zaslužni Mewès & Davis, isti arhitekti koji su izgradili kultni Ritz u Londonu i Parizu. Zgrada je bila prvi dom novinama The Morning Post u ranim 1900-ima, a štamparije su bile smeštene u podrumu, gde je trenutno hotelski bazen.

Tokom Prvog svetskog rata Winston Churchill bio je kao specijalni dopisnik za novine u kojima se sada nalazi hotelski bar u predvorju; u svaki sto upisan je šaljivi hommage bivšem premijeru. Od Velikog rata na tom su se mestu nalazile brojne tvrtke, uključujući časopis The Tatler, Ministarstvo obrane, osiguravajuća društva i restorani. One Aldwych je 1998. službeno postao hotel. Prošao je veliku renovaciju pre tri godine, što ga je učinilo jednim od najboljih smeštaja u gradu. Noćenje će vas doći oko 700 evra.

2. Andronis Luxury Suites, Santorini

Prepoznatljiva kaldera u obliku polumeseca na Santoriniju nastala je pre više od 3000 godina nakon što je ogromna vulkanska erupcija poharala svet. Vekovima kasnije, visoko na onim crvenim liticama od lave nastao je hotel Andronis Luxury Suites. Njegovi tradicionalni yposkafo apartmani (u stilu špilje) s bijelim kupolama, kojih ima ukupno 33, nekada su bile male sobe koje je lokalno stanovništvo koristilo za destilaciju vina, pletenje košara i skladištenje ugljenika.

Superior apartman odmarališta datira iz 1894. godine, s godinom urezanom na bisernobeloj spoljašnjosti kao podsetnik na njegovu istoriju. Deluxe apartman se prikladno zove Dionysos, budući da je prvotna namena prostorije bila skladišni prostor u koju je stalo otprilike 3000 boca ostrvskog vina. Nešto što možda ne biste pronašli u hotelu pre nekoliko decenija su privatni infinity bazen, hidromasažna kada ili bazen u špilji koji vas pozivaju da se okupate i uživate u poznatim grčkim zalascima sunca. Cene se kreću od 570 eura po noćenju.

3. Sofitel Legend Santa Clara Cartagena, Kolumbija

Ovo istorijsko zdanje u tropima izgradile su časne sestre klarise 1621. godine. Od samostana do bolnice, zatvora do medicinske škole, lokacija je doživela brojne promene, a podsetnici na prošlost mogu se pronaći u hotelu Sofitel Legend Santa Clara Cartagena sa 125 soba.

Bazen je nekoć bio voćnjak časnih sestara, gde su uzgajale banane i grožđe. S obe strane bazena od gotovo 915 četvornih metara, nekad ste mogli da pronađete sobe koje su pripadale novakinjama i slugama časnih sestara koje su sada postale suptilne, ali elegantne klasične sobe s balkonima. Hotelske kripte nadahnule su spisatelja Gabriela Garcíu Márqueza da napiše knjigu "Ljubav i drugi demoni", smeštenu unutar zidina nekadašnjeg samostana. Cene se kreću od 260 eura po noćenju.

4. The Eliza Jane, New Orleans

Pronaći zgradu u New Orleansu bez bogate prošlosti jako je teško, a Eliza Jane nije ništa drugačija. Iako je hotel sa 196 soba otvoren 2018, zgrade koje danas čine otmeni smještaj postojale su stotinama godina kao skladišta u kojima su se nalazile firme Gulf Baking Soda, fabrika Peychaud Bitters i novine The Daily Picayune.

Ime hotela je hommage Elizi Jane Nicholson, koja je 1876. godine preuzela The Daily Picayune kao prva žena izdavačica u SAD-u. U čast njoj, listovi novina su poredani hodnicima, a antikne pisaće mašine krase zajedničke prostore hotela. Press Room, u međuvremenu, služi i kao knjižara i koktel bar, gde se poslužuju žestoka pića uz Peychaudova poznata žestoka pića, koje su se nekad proizvodila na istoj lokaciji. Cene se kreću od 160 eura po noćenju.

5. Amangalla, Šri Lanka

Unutar zidina tvrđave Galle iz 17. veka, koja je deo UNESCO-ve svetske baštine, nalazi se ovaj ostatak holandske kolonizacije Šri Lanke. Izgrađena 1684., Amangalla je bila sedište holandskih vojnih časnika koji su okupirali ovaj sveti grad. Kada je Britanija kasnih 1700-ih izvršila invaziju, tvrđava je korišćena za smeštaj vojnika pre nego što je na kraju pretvorena u hotel New Orient 1865. Zgrada je od tada primala putnike, a 2005. rebrendirana je u Amangallu.