Iako je većina naših ljudi ovog januara odlučna da poseti planinu iz želje da iskoriste zimsku sezonu za uživanje u snežnim sportovima, postoje uvek i oni koji jedva čekaju da niske temperature postanu prošlost, a dani duži. Za te večne ljubitelje leta, mora i kupanja imamo i predlog – u 2023. zakoračite hrabro i uputite se na neko egzotično putovanje u tropsku zemlju večnog sunca i vrućina. Izdvojili smo tri predloga za zemlje koje nude rajski odmor na peščanim plažama.

Kuba

Čarobna Kuba raj je za sve ljubitelje ne samo putovanja po svetu, već i putovanja kroz vreme. Ovo karipsko ostrvo svojim izgledom i načinom života stoji u vremenu, i to je ono što ga čini magičnim. Njegovi stanovnici, uvek ljubazni i topli, polako idu za svojim poslom te pronalaze vremena za uživanje u tradicionalnoj kubanskoj salsi i raskošnom noćnom životu. Havana je grad u kojem sve bruji od starih automobila, muzike i smeha stanovnika. Toplina klime i vruće letnje noći idealne su za nezaboravno romantično putovanje, ali i za avanturiste željne čari lokalnog noćnog života. Osim u Kubance i Havanu, poseta ovom slavnom ostrvu nateraće vas da se zaljubite i u predivnu prirodu i zelenilo ostrvo, kao i u brojne peščane plaže s kristalno čistim morem. Od ronjenja s kornjačama, pa sve do uživanja u lokalnim duvanskim proizvodima i istraživanja magičnih pećina i reka – Kuba za svakoga nudi ponešto, a ono što je ključno u celoj ovoj priči je to da vam na njoj baš nikada neće biti hladno.

Sejšeli

Još jedna destinacija koja je savršena opcija za sve one koji ne vole skijanje ili zimu, ali žele da uživaju u večnom letu. Sejšeli su arhipelag koji karakteriše mešavina afričkih, evropskih i azijskih naroda, različitih rasa, kultura i religija. Uticaji svih naroda ogledaju se u tradiciji, običajima, kuhinji, muzici, plesovima i umetnosti ovog kraja, koji je najpoznatiji po svojim neverovatnim pejzažima. Sejšeli su dom brojnih retkih primeraka biljaka i životinja, a čak je oko 50% površine zemlje pod zaštitom nacionalnih parkova i rezervata. Na Sejšelima se mogu naći različite zaštićene vrste, od najmanjih žaba na svetu, do najtežih kopnenih kornjača na svetu, od najvećeg voća na svetu (Coco de Mer) do drveta meduze. Ali pre svega, ovde možete uživati u apsolutno prelepim plažama, tropskim šumama i kristalno plavom moru koje obiluje egzotičnim morskim životinjama.

Maldivi

Maldivi su sinonim za tropske krajeve. Naime, Republika Maldivi je ostrvska država u Indijskom okeanu, jugozapadno od Indijskog poluostrva. Sastoje se od oko 1.200 ostrva grupisanih u 26 atola, među kojima se čak 80 odsto koristi isključivo za turizam. Ovo je zemlja belog peska i nebesko plavog mora, kilometarskih plaža i atrakcija poput kupanja sa ajkulama i ražama. Iako nećete moći da istražujete muzeje i velike gradove na Maldivima, ovde ćete se odmoriti kao nigde drugde. Od izležavanja na plaži i ispijanja koktela, do noćnog pecanja i celodnevnog ronjenja u jatima tropskih riba - Maldivi su destinacija za sve one koji više od svega vole morske avanture i visoke temperature.