Nakon što smo letnje mesece iskoristili za kupanje i druženje na plažama, dolaskom jeseni postajemo raspoloženiji za kratka jesenja putovanja po evropskim gradovima. Takozvani city breakovi su popularan način za bekstvo od svakodnevice i užurbanog business rasporeda, a kako niskobudžetni letovi poleću tokom cele godine iz gradova naše zemlje ka brojnim evropskim destinacijama, ovakvu vrstu putovanja nikada nije bilo lakše organizovati.

Upravo zbog toga predlažemo da ove jeseni kupite kartu i uputite se u jedan od tri grada u nastavku – svaki je magičan u jesenjim mesecima, a cene smeštaja su niže nego tokom leta.

Madrid

Kao glavni grad Španije i kraljevska prestonica zemlje bikova, Madrid je mesto odlične hrane i muzike koja vas poziva na ples. Manje je popularan izbor od Barselone, ali nezasluženo – to je grad velike lepote, odličnih muzeja i noćnog života. Madrid je poznat kao jedan od najživljih gradova na svetu, a madridske lude noći su nadaleko poznate.

Uz mnogo izbora za ludi noćni provod, možete videti mnoga poznata umetnička dela tokom dana u Madridu, jer se upravo ovde nalaze neki od najlepših evropskih muzeja.

Posetite Prado, muzej u kome se nalaze apsolutni vrhunci španske i svetske umetnosti, a ako vas više zanima urbana strana grada, počastite se lokalnim gastronomskim specijalitetima na jednoj od brojnih pijaca - koje su otvorene i noću.

Milano

Poznato po svojoj modnoj industriji, modeling sceni, Nedelji mode, Milan je prepoznatljiv i po arhitekturi koja će svakog ljubitelja istorije umetnosti ostaviti bez daha. Ovaj prelepi italijanski grad oduševljava svojom posebnom, severnjačkom atmosferom i kombinacijom elegancije i ležernosti.

Pored nezaobilazne katedrale, koja je najvažniji simbol grada, a koju morate posetiti, Milano nudi i odlične mogućnosti za jednodnevne izlete van grada. To su posete poznatim italijanskim jezerima, od kojih je najpoznatije jezero Komo, gde se nalaze brojni restorani, divne staze za šetnju, vile poznatih ličnosti.

Pored toga, u samom Milanu možete posetiti čuvenu šoping galeriju Vittorio Emanuele ili uveče otići u milansku Skalu, jednu od najpoznatijih operskih kuća na svetu.

Istanbul

Iako bi se moglo raspravljati da li se Istanbul može uvrstiti na listu evropskih destinacija, ovaj grad koji spaja Evropu i Aziju nalazi se na našoj listi omiljenih jesenjih destinacija, te smo ga uvrstili u naše predloge. Šetnju ovim magičnim gradom začina, kolača i čaja najbolje je započeti sa njegovog istorijskog poluostrva - Trga Sultana Ahmeta.

Mnogo je znamenitosti čije ćete lepote biti svedoci: Aja Sofija, Plava džamija, Hipodrom, palata Topkapi. Lepota ovog grada leži u njegovoj sposobnosti da na jednom mestu obuhvati mnoge različitosti. Istanbul je istovremeno drevni i moderni, religiozni i sekularni, azijski i evropski, mistični i svakodnevni.

Takođe, ako odlučite da ove jeseni posetite Istanbul, morate posetiti i Veliki bazar – najveći orijentalni bazar na svetu, gde možete pronaći sve - od igle do lokomotive. Sa svojih 4.000 radnji u čak 60 ulica, predstavlja grad za sebe. Spremite se za buku prodavaca i šarene tepihe, zlato, kožu, keramiku, nargile, lampe... U ovom posebnom gradu i njegovim ćoškovima nema čega nema.