Nedostajanje mora oseća se u svakoj pori - malo njegovog mira da odmori um, i malo soli da zaleči postpandemijske rane. A onda - sunčevi zraci, lebdenje na talasima i zvuk galebova da vrati snagu. Reset nam je svima neophodan, pa ako niste u prilici da otputujete na produženi vikend, počnite da planirate svoje letnje putovanje. 

1. Hrvatska

Ekspanzija popularnosti hrvatske obale ne jenjava. Glavno odredište za evropske putnike koji traže sunčanu obalu, velelepnu arhitekturu i ukusne specijalitete, jesu Istra i Dalmacija sa svojim živopisnim gradićima. Od šarmantnog Rovinja, preko večnog Dubrovnika, pa sve do luksuzne Opatije ili Hvara - mogućnosti su neograničene. Na vama je da otkrijete neistražene obale, plaže i vinograde - skriveno blago za hedoniste.

Gde letovati u 2022

Foto: Unsplash/Spencer Davis

2. Italija

Plaža možda nije prva stvar koja vam padnu na pamet kad razmišljate o Toskani, jer njena renesansna arhitektura, umetnost i vinogradi često odnose slavu. Međutim, lučki grad Livorno je zapravo fantastično mesto za odmor pored mora i spona za putovanje u Firencu ili Cinque Terre. Ako pak tražite svoju tradicionalniju italijansku destinaciju na plaži, onda bi Sardinija mogla biti mesto za vas. Tu ćete pronaći i i arheološke ostatke neolitske civilizacije, izuzetne planine, morske plodove i mnoštvo aktivnosti na otvorenom kao što su kajak i kanu. Iako u ovoj idili Tirenskog mora postoji stotine plaža za koje se možete odlučiti, Port Giunco je najbliži Karibima sa belim peskom i kristalno plavom vodom.

Gde letovati u 2022

Foto: Unsplash/Stephan Valentin

3. Španija

Majorka je najveće i najposećenije ostrvo Balearskog mora, impozantne destinacije za odmor na sjajnim plažama, uz impresivnu prirodu i arhitekturu. Glavni grad ostrva Palma ima atraktivan pejzaž koji kombinuje plavo more i impresivna gotička zdanja, a poznata je i po uzbudljivom noćnom životu, neverovatnoj hrani i zadivljujućim buticima i sokacima unutar starog grada.

Gde letovati u 2022

Foto: Unsplash/Reiseuhu

4. Crna Gora

Ima nešto više u Crnoj Gori od predivnih divljih plaža, prirode i starih gradova, a to je onaj osećaj kao da smo kao kod kuće. Turistički vodiči preporučili obilazak Crne Gore brodom, jer je sanjivo jedrenje najbolje za otkrivanje njenih morskih dragulja. Rimske, vizantijske, renesansne i barokne palate Kotora čine ga našim favoritom, ali tu su i Budva i Perast kao dva opozita, u zavisnosti od toga da li tragate za burnim provodom ili mirnim odmorom.

Gde letovati u 2022

Foto: Unsplash/Steph Smith

5. Portugal

Portugalska regija Algarve idealno je za uživanje na suncu. Sastoji se od 16 opština, a neke od najpopularnijih i najpoznatijih su Albufeira, Faro i Lagos. Monchique odlikuju zelena brdašca za beg od užarenih plaža, a neobičnu Taviru polja narandžastog drveća, te crkve i srednjovekovni zamci sa panoramskim pogledom na prostranu pučinu. U nadi da smo vas dovoljno zainteresovali, očekujemo da i sami istražite lepote ove zemlje.

Gde letovati u 2022

Foto: Unsplash/Kobu Agency