Ne možemo, a da ponekad ne odlutamo zamišljajući kakav bi bio život da nam je Mediteran pred vratima. Iako mislite da taj život živi samo nekolicina srećnika, Italija je sada tu da pretvori vaše snove u realnost. Naime, pre dva dana ova država uspostavila je tzv. sistem plaćanja za život u jednom od njihovih južnih regiona. 

Ako živite kao podstanar, treba da se selite, tražite stanove gde će vam kirija odgovarati, ideja da vam se plaća da negde živite, zvuči gotovo nemoguće. Ipak, gradonačelnik Altomonte, Gianpietro Coppola, spreman je da vam plati 28 000 evra da se preselite u region Kalabrija. Priznajte - izgleda kao vrlo laka zarada.

Odluka je deo novog programa čiji je cilj ponovno naseljavanje i revitalizacija regiona. Statistika pokazuje da preko 75% mesta u Calabriji ima manje od 5000 stanovnika. Imajući u vidu uticaj Covida-19 na smanjenje turizma, možemo da razumemo potrebu za novim stanovnicima.

„Želimo da ovo bude ekperiment socijalne inkluzije“ rekao je Coppola. „Dovesti ljude da žive u ovom regionu, kako bi istražili neiskorišćene lokacije gradova, konferencijske sale sa brzim internetom i različitim mogućnostima. Neizvestan turizam i iznajmljivanje kuća nisu način za obnavljanje juga Italije.“

Ali, kao i sa većinom stvari koje zvuče suviše dobro da bi bile istinite, i ovde postoji caka. Da biste iskoristili ovu ponudu, morate biti u mogućnosti da poboljšate ekonomsko stanje u ovom regionu. U suštini, ovo nije „Jedi, moli se, voli, pronađi sebe“ momenat. Morate imati plan osnivanje svog biznisa kada se preselite, ili da se bavite prodajom na pomenutim prostorima.

Ako se život u južnom delu Italije ne uklapa baš u to, ali i dalje razmišljate o preseljenju u inostranstvo - i dalje možete ostvariti svoje sicilijanske snove u gradu Sambuca di Sicilia. Naime, tamo možete da dobijete dom za samo 2e. Ne, to nije greška. I prema onome što znamo, ovaj dogovor je „bez obaveza“. Ideja je pokrenuta pre 4 dana i aplikacije za projekat u Calabria otvoriće se u narednih nekoliko nedelja. Možemo da garantujemo da će se mesta brzo popuniti.

Razmislite dobro i istražite sve opcije. A mi vam želimo srećan novi početak!