Leonardo Da Vinci bio je virtuoz i genije umetničkog stvaralaštva, a jedno od njegovih najpoznatijih dela jeste Salvador Mundi koja ima zadivljujuću priču. Naime, ona je prvo bila izgubljena, a zatim pronađena, restaurirana, da bi 2017. godine postala najskuplja prodata Leonardova slika, i to za vrtoglavih 450,3 miliona dolara. O čitavom ovom procesu koji je trajao decenijama, govori novi dokumentarni film pod nazivom The Lost Leonardo.

Dokumentarac prati priču na prvi pogled sasvim običnih slika, pronađenih i prodatih za 1.100 dolara u aukcijskoj kući u Nju Orleansu, pre nego što je specijalista za restauraciju otkrio nešto što se nikada ne dešava. ''Niko nije mogao ovo da naslika'' objašnjava u dokumentarcu, ''Osim Leonarda''. Kako su uklonjeni slojevi ranijih boja sa restauracije, postalo je još jasnije da su otkrili još jednu od Da Vincijevih izgubljenih slika.

leonardo-da-vinci-salvador-mundi
Profimedia 

Ipak, sumnje i spekulacije su nastavile da kruže svetom, a kako je cena rasla, povećavala su se i pitanja o autentičnosti - da li je zaista u pitanju Leonardovo delo? Dokumentarac takođe istražuje i fenomen gladi za novcem koji prepliće umetnički svet, politiku i velike aukcije.

Slika Salvadora Mundija u renesansnoj plavoj odori, sa desnom rukom u znaku krsta, i kuglom u levoj ruci, predstavljen je kao spasilac sveta. Nakon rekordne prodaje 2017. godine saudijskom princu, nije poznato gde se nalazi. Čak je otkazana i izložba u Abu Dabiju na kojoj je slika trebala da bude izložena pre nego ode u ruke novom vlasniku.

Premijera ovog dokumentarnog i umetničkog filma je 13. avgusta, te ne propustite da već ovog leta saznate neverovatnu priču o ovom umetničkom delu.