Ovih dana svi su zauzeti i preopterećeni, ili se barem tako čini. Iako je možda čak i postalo popularno biti hiperproduktivan i žaliti se na pretrpan raspored, najuspešnije žene znaju da je adekvatno upravljanje vremenom tajna kvalitetnijeg i srećnijeg života na poslu, ali i kod kuće. Sada i vi možete da iskoristite njihove tajne kako biste lakše postigle svoje ciljeve, ali i napravile (preko potreban!) balans između poslovnog i privatnog života.

Iskoristite ranu jutarnju tišinu

Rano buđenje je jedan od najboljih načina da dobijete više vremena u danu. Ako imate porodicu, jutro je možda jedino vreme kada možete da radite bez prekida. A ako je vaš izbor između ranog jutra ili kasne večeri, veća je verovatnoća da ćete bolje uraditi svaki zadatak dok se još uvek osećate sveže i energično.

Čak i ako živite sami, ustajanje pre većine sveta može biti uzbudljivo. Bez obzira da li to vreme koristite za negovanje aktivnosti kao što su meditacija ili vođenje dnevnika, rano buđenje će vas ispuniti zadovoljavajućim osećajem produktivnosti.

Napravite svoj ritam rada

Fleksibilnost je važna osobina uspešnih žena. Ako imate slobodu u kreiranju radnog dana, podelite ga na radne celine od po 2-3 sata, sa dužim pauzama od uobičajenih kompanijskih. Uzmite vreme za ručak sa porodicom ili trening, pa nadoknadite kasnije to vreme, i dani će odmah postati dinamičniji.

profimedia-0645263251.jpg
Zimmerman via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Fokusirajte se na najvažnije zadatke za taj dan

Jedna od najboljih strategija koje uspešne žene koriste da bi upravljale svojim vremenom i bile ispred svih jeste da naprave listu najvažnijih zadataka (tzv. MIT). Svake noći pre nego što odete na spavanje, napravite listu od 2 ili 3 zadatka koje morate da postignete sledećeg dana. Ako ih zapišete, postavljate vaše namere i bićete dosledniji. Zatim pokušajte da ih završite što je ranije moguće u toku sledećeg dana, pre nego što vam energija nestane i dođe do drugih ometanja.

Isključite TV ili podcast koji slušate u pozadini

Ovo je jednostavan, ali veoma efikasan način da dobijete više vremena i koncentracije, ma koliko uživali u ovim aktivnostima dok radite. Čak i u slobodno vreme, pokušajte da zamenite gledanje u ekran druženjem sa prijateljima, ili u aktivnostima poput opuštajuće tople kupke, uživanja u kafi i korišćenju IQOS uređaja umesto cigareta i duvanskog dima.

Budite realni o tome koliko vam za šta treba vremena

Baš kao što je pravljenje budžeta važno za finansijski uspeh, pravljenje plana vašeg vremena je od suštinskog značaja za profesionalni uspeh i ličnu sreću. Ako ste hronično loši u proceni svog vremena, pokušajte da vodite dnevnik upravljanja vremenom nedelju dana u koji zapisujete sve što radite i koliko vam za to treba. Ovo može biti vežba koja menja perspektivu, naročito kada naučite da je važno postavljati realne ciljeve – bolje i jednu stvar koju ćete uraditi, nego više od kojih nećete početi nijednu.