Iako obožavamo gradove poput Praga i Budimpešte, koji su kao zimske destinacije iz bajke, ponekad nam se otkrivaju novi kutci Starog kontinenta. Tako nam je Italija ove zime zapala za oko kao savršena božićna destinacija. Naime, u Italiji postoji nekoliko mesta koja bi trebalo da posetite bar jednom u životu tokom božićnih i novogodišnjih praznika. Locorotondo u dolini Itrije u Apuliji je jedan od njih. Ovo idilično mestašce sa okruglim istorijskim centrom na potpetici italijanske čizme, tokom Adventa, izgleda kao da je ispao iz najlepše božićne bajke. 

Iako decembarske temperature u Locorotondu variraju od 7 do 14 stepeni i sneg je retka pojava, meštani se veoma trude da ožive božićni duh. Svakog praznika ulice ovog malog grada blistaju pod mnoštvom lampica, dekoracije i ukrasa, a konačni rezultat je zaista vredan divljenja.

Sa svih strana vise zlatni venci, crvene mašne, obilje kuglica i drugih ukrasa. Svaki raspoloživi centimetar prekriven je okićenim jelkama, božićnim zvezdama i raznim mirisnim biljem i cvećem.

Sa prozora možete videti praznične plišane medvede ukrašene kapama Deda Mraza, a šetnja ulicama propraćena je hiljadama i hiljadama lampica. Romantika ovog mesta je neopisiva, a poseban doživljaj je prošetati popločanim centrom grada, odnosno Piazzom Vittoria Emanuela.

Beli kamen u kombinaciji sa zelenim biljem, zlatnim i crvenim ukrasima stvara veličanstven kontrast boja koji estetski oličava suštinu Božića. I iako je i dnevna šetnja lepa, najbolje ćete se provesti ako odlučite da prošetate Locorotondom noću, kada je grad preplavljen brojnim lampicama.

Osim samih ukrasa, ovaj gradić nudi i odličnu gastronomsku ponudu i obilje poslastica koje vredi probati. Vina ovog kraja nadaleko su poznata kao jedna od najboljih italijanskih, a na kvalitetu ne gube ni u kuvanoj varijanti, koju možete probati tokom zime u nekom od brojnih gradskih barova i restorana. Pored toga, grad obiluje šarmantnim AirBnb opcijama smeštaja, a ako se odlučite da posetite ovaj gradić, treba da znate i da je to mesto koje je proglašeno jednim od deset najlepših gradova na svetu sa ispod 15.000 stanovnika. Zaista magična zimska destinacija, zar ne?