Berghain, kultni berlinski klub koji je na glasu kao jedan od najboljih na svetu, možda zatvara svoja vrata nakon 18 godina rada. Kako piše Dazed, diskografska kuća i Berghainova booking agencija Ostgut Ton prestala je da posluje početkom oktobra, zbog čega nekoliko izvora tvrdi da se očekuje zatvaranje kluba do kraja 2022.

"Jedan od osnivača već je isplaćen i navodno ostaje na selu u Brandenburgu", rekao je jedan insajder. Ostalima se jednostavno "više ne da" i imaju druge životne planove na umu, dodaje. Prema izvoru, Berghainovo "poglavlje bi konačno trebalo da bude zatvoreno" do kraja ove godine, i to bez budućih varijacija kluba.

Berlinska institucija još uvijek nije objavila nikakve zvanične informacije, ali ako su glasine istinite, sigurni smo da će ostaviti veliku prazninu na clubbing sceni.

simon-tartarotti-1j1NFu6DkwE-unsplash.jpg
Unsplash/Simon Tartarotti 

Berghain je otvoren 2004. godine, a poznat je po svojoj strogoj politici ulaza. Naime, ne možete ući samo tako, već morate da izgledate i ponašate se na određeni način, što procenjuje najpoznatiji bouncer na svetu Sven Marquardt. Odabir se navodno vrši prema proceni koji će posetitelji stvoriti najbolju atmosferu u klubu.

Mobilni telefoni su strogo zabranjeni, razgovori nisu poželjni, a preferira se crnina i minimalni makeup. Malo se toga zna o atmosferi unutar kluba, ali na raznim forumima možete pronaći utiske posetilaca.

Ako planirate put u Berlin do kraja godine, svakako probajte da uđete u Berghain jer je vrlo verovatno da su ovo njegovi poslednji dani.