Advent je mnogima omiljeno doba godine. Kako je do Božića ostalo manje od mesec ipo dana, krajnje je vreme da pronađete svoju idiličnu destinaciju gde ćete uživati u atmosferi hiljada lampica, bogatih božićnih ukrasa, radosti i proslave najradosnijeg dela godine. Iako je u ovo doba godine najlepše biti kod kuće, nekako u to vreme uživamo u poseti neke strane adventske destinacije.

Neki adventski sajmovi su poznatiji od drugih, a u nastavku su navedeni oni koje bismo želeli da posetimo ove zime. Neki su nam veoma blizu i do njih možete lako doći automobilom, dok je za druge možda potrebna avionska karta. Za koju god od ovih hit adventskih destinacija se odlučite, ne možete pogrešiti.

Halštat, Austrija

Austrija je poznata kao zemlja prelepih adventskih sajmova, a pored najpoznatijeg u Beču, prilično je poznat i onaj u romantičnom selu Halštat. Halštat je mesto na jezeru u Alpima, a istorijsko jezgro tog divnog grada odavno je stavljeno na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine. Uličice tog mesta zimi ožive od bogate božićne dekoracije, a adventski sajam prostire se po celom gradu. Osim toga, jezero može da se zamrzne tako da se ceo Halštat pretvori u ledeni grad iz bajke. U Evropi je veoma malo takvih romantičnih mesta.

Beč, Austrija

Definitivno najpoznatiji adventski sajam je u glavnom gradu Austrije. Carski Beč je lep u svako doba godine, a zimi odiše posebnim šarmom. Na samo 6 i po sati vožnje od Beograda, nalazi se omiljena zimska destinacija ljubitelja božićnih sajmova, a ova bečka je posebna po tome što se nalazi u srcu brojnih palata, dvoraca i raskošno ukrašenih ulica nekadašnjeg habzburškog grada. Istorijski centar Beča tako svakog decembra sija posebnim sjajem, a miris kobasica, toplog čaja i kuvanog vina sa karanfilićem opijaju ulice i pozivaju da zastanete na svakom ćošku i uživate u prazničnoj atmosferi.

Brisel, Belgija

Mnogi doživljavaju Brisel samo kao prestonicu EU, ali ovaj grad je mnogo više od centra evropskih institucija. Naime, ispred velike, raskošne gradske kuće u samom centru Brisela, nalazi se divan božićni sajam, koji će se ove godine zvati "Zimska čuda", a kako samo ime kaže, posetiocima će ponuditi uživanje u raznim zimskim 'čudima'. Na oko 250 sajamskih štandova moći ćete da probate božićne belgijske vafle, kupite ručno rađene kuglice ili probate najfinije čokolade koje su poznate širom sveta. Biće održani i povremeni koncerti, a hiljade lampica će obasjati i najmanji kutak Brisela i pretvoriti ga u zimsku bajku.

Prag, Češka

Ovaj grad veoma popularna destinacija u svako doba godine, a ne samo za Božić. Međutim, zimi Prag odiše posebnom prazničnom atmosferom i poziva vas da uživate u veselim ulicama i sajamskoj ponudi hrane. Možete jesti tradicionalni trdelnik, slatku kiflicu punjenu slatkišima, piti domaće rakije i likere sa dodatkom začina, kao i uživati u malim vijugavim ulicama centra, koji je svake godine bogato ukrašen. Glavni trg u Pragu je posebno lepo uređen, a najviše nam se dopada što se možete provozati na prelepim zlatnim kočijama sa konjima, čiju vožnju prati svečana muzika.

London, Engleska

London je uvek magičan, a među velikim evropskim gradovima važi za prestonicu najlepše evropske božićne pijace. Naime, u Londonu se stvar ne svodi na jednu veliku lokaciju sa brojnim kućicama, već se atmosfera proteže na razne četvrti, trgove, muzeje i parkove. Londonski Advent ove godine nosiće naziv "Zimska zemlja čuda" (Winter Wonderland), a prvenstveno će se nalaziti u velikom Hyde parku, kojim će dominirati skulpture od leda. Posetiocima će biti ponuđene radionice izrade skulptura od leda, a biće i veliko klizalište na otvorenom. Osim toga, očekuju vas cirkuske i akrobatske predstave kao i bogata gastronomska ponuda.