Stenovito ostrvo u napuljskom zalivu posetitelje već vekovima privlači svojom dramatičnom obalom i predivnim krajolicima.

Rimski car August ovde je gradio hramove, vile, akvadukte i vrtove, a po njemu su nazvani botanički vrtovi iz kojih se širi predivan pogled na more, vrh Monte Solaro i Faraglione.

Prvi turisti zabeleženi su u 17. veku, a danas su među njima mnogi bogati i slavni koji najčešće ostrvo obilaze svojim jahtama, pa se usidre u Marini Grande ili Marini Piccoli.

ian-badenhorst-PlyP_eFY6jk-unsplash.jpg
Unsplash/Ian Badenhorst 

Početkom dvadesetog veka, Capri je nadahnuo impresivno muzičko delo Claudea Debussyja 'Les Collines d'Anacapri', a u drugoj polovini veka ovde je snimljena nekolicina italijanskih filmova.

Zvezde poput Sophie Loren i Liz Taylor bile su viđene gošće, a Kapriju slavni turisti među kojima su Beyonce, Mariah Carey i Tom Hanks ne mogu odoleti ni danas. Omiljena okupljališta preko dana su plaže na stenama sa suncobranima, a u večernjim satima to je Piazzetta, maleni trg prepun barova s odličnom atmosferom.

will-truettner-OPbsDy95hFw-unsplash.jpg
Unsplash/Will Truettner 

Osim uživanja u suncu i valovima, goste privlače i izleti brodovima koji ih vode do impozantnih stena Faraglioni koje se uzdižu iz mora, Modre špilje (Grotta Azzurra) ili se spuštaju iz Augustovih vrtova strmom šetnicom Vie Krupp.

arno-vandyck-8cxhoq3ENtQ-unsplash.jpg
Unsplash/Arno Vandyck 

Šta bi bila poseta Italiji bez fantastične gastronomije? Osim obaveznog limoncella, svaki restoran nudi i poznatu salatu Caprese, nazvanu po otoku, od svježih rajčica, mozzarelle i bosiljka.

Zbog svega navedenog, Kapri nam je visoko na listi želja za buduća putovanja!

la-so-vk4vjTNVrTg-unsplash.jpg
Unsplash/La So