Nisam znala ništa o vinima, ništa o galebovima i ništa o mirisu ribe i soli koji ti se uvuče u svaku poru, kada sam prvi put posetila Istru. Prvi koraci učili su se uz obalu Jadranskog mora, zveckale su čaše od nazdravljanja i jarboli od talasa (neko je to nazvao šapatom jedra), a najlepša želja koju je jedan primorac mogao da ti poželi za život, glasila je: visoko ti vjetar.

Mnogo godina kasnije, Istra je postala tradicija koja se neguje, ali i dalje otkriva, kao neiscrpna inspiracija. 

Deseti rođendan čuvene vinarije Kozlović u ovoj regiji bio je još jedan povod da spakujem kofere i da se sa ekipom divnih ljudi zaputim na dobro poznatu lokaciju. Naime, vino je danas neodvojivi deo identiteta Istre, a kao takvo i nezaobilazna tema ukoliko se nađete na njenom terenu. Najtipičnija za ovu regiju upravo je Istarska malvazija, ali tu su i Teran, Muškat, Merlot, Cabernet Sauvignon... I to je samo deo onoga što smo naučili putujući kroz njene živopisne krajolike i vodeći duge (vinske) razgovore kako u impresivnim vinarijama, tako i u samim podrumima, gde čitava čarolija i nastaje.

Zato, ako ovog leta putujete u Istru, ne zaobilazite ove 3 vinarije!

1. Vinarija Kozlović

Mesto gde smo uspeli da usporimo vreme, crpimo snagu iz prirode i guštamo uz čašu (dve-tri) savršenog vina, upravo je vinarija Kozlović. Gianfranco i Antonella Kozlović 4. su po redu generacija vinara porodice Kozlović, a osim što su nas sproveli kroz istorijske hodnike, likove i priče o vinariji koju vole da nazivaju ''domom za ljude i vino'', svojom su srdačnošću i toplinom učinili ne samo da se osećamo kao kod kuće, već da nam se miris malvazije uvuče duboko pod kožu, kao uspomena na najlepše trenutke. 

Velelepno zdanje same vinarije je arhitektonsko rešenje koje potpisuje Željko Burić, a zbog izuzetne lepote u svojoj luksuznoj monografiji opisao ju je i slavni somelijer Paolo Basso.

Tokom deset godina, vinarija je postala mesto susreta i suživota, moderne tehnologije i tradicionalnih porodičnih vrednosti, te adresa na kojoj se s poštovanjem i pažnjom primaju i grožđe, i ljubitelji vina. Gianfrancova je filozofija pre svega okrenuta vinogradu i osluškivanju prirode, koja uz pomoć nauke, dobija potvrdu svoje mudrosti. Svoje vinograde koje uz 5 hektara u dolini Valle čini još 25 hektara prvoklasnih nasada na Santa Luciji, jednoj od hrvatskih grand-cru pozicija kada bi se primenjivao francuski model, Kozlovići održavaju poštovanjem biološke raznolikosti i ekoloških načela, i umnogom se konsultuju sa najvećim stručnjacima iz svoje i okolnih zemalja.

vinarija kozlović
Privatna arhiva 

image0 (12).jpeg
Privatna arhiva 

image1 (8).jpeg
Privatna arhiva 
284862323_1016569432397923_1540317203491011753_n.jpg
Privatna arhiva 

image5.jpeg
Privatna arhiva 

Bezbrižnu i hedonističku dnevnu atmosferu uveče smo zamenili onom party & glamuroznijom, kako bismo proslavili jubilarni rođendan vinarije Kozlović. Bilo je tu mnogo smeha, mnogo plesa i kabarea (i to Mire Ungara), a najviše vrhunskog vina.

''Ne trebaju nam (pre)brza vina, već velika i trajna remek-djela'' rekao je jednom prilikom Gianfranco, a mi čestitamo vinariji Kozlović na pomeranju granica, neverovatnoj viziji i doživljaju uživanja koji su priredili svim (nama) hedonistima. 

P.S. U slučaju da ovog leta ne krenete putem Istre, njihova vina možete poručiti i putem Wine Drop aplikacije.

284953348_155174737025626_3525077383409676006_n.jpg
Privatna arhiva 

285032921_340148318230063_6011222616839626060_n.jpg
kozlović Haljina: Nina Rajak
kozlovichfjnfk.jpg
Privatna arhiva 

kozlovicdf.jpg
Privatna arhiva 

10. rođendan vinarije Kozlović Privatna arhiva

2. Polič Estate Truške

Dalje iz Hrvatske prelazimo u Sloveniju - ali smo i dalje u Istri, i to u vinariji Polič Estate Truške. U zaseoku sa pogledom na veličanstveni predeo, nalazi se imanje vinarije gde se, kako kažu vlasnici, dogodila ljubav na prvi pogled. I to 2013. kada su pronašli ovu lokaciju i prvi put počeli berbu. Danas se ovde testira napredna tehnologija i veštačka inteligencija (zelene energije), a sve u svrhu tzv. samoodrživog vinograda i očuvanja životne sredine.

285460605_687738268981511_4242945264898515777_n.jpg
Privatna arhiva 

 Jedinstveno gastronomsko iskustvo priredili su nam najpoznatiji chefovi sa naših prostora, na čelu sa Filipom Ćirićem, suvlasnikom restorana Homa. Tradicionalna jela spremana na netradicionalan način (o da, tu su i štrukle!) bile su savršen match različitim crvenim vinima vinarije POLIČ Estate.

unnamed (6).jpg
Privatna arhiva 

unnamed (5).jpg
Privatna arhiva 

image2.jpeg
Privatna arhiva 

3. Monte Rosso 

A kako pored vina u Istri ne spomenuti i ulja? Prožeti strašću prema istoriji i prirodi, osnivači Monte Rosso Estate-a počeli su da proizvode oba ova autentična istarska proizvoda. Naime, na makiji pokrivenom i stenovitom rtu Savudrije, gde na nekim mestima zemlja nikada nije obrađivana, pronašli su mesto na kojem danas rastu i vinova loza i maslina (hvala moru na idiličnoj mikroklimi!). Ne moramo da vam kažemo koliko dugo je trajala degustacija, kao i da smo neka od njih poneli sa sobom, ne bi li mediteranski osećaj trajao koji dan više (čak i kod kuće).

unnamed (4).jpg
Privatna arhiva 

ELLE FAV SPOTS: 

  • HOTEL CORAL, PLAVA LAGUNA, UMAG
image3 (3).jpeg
Privatna arhiva 

  • KONOBA STARI PODRUM
image1 (7).jpeg
Privatna arhiva 

  • KONOBA BUŠČINA
image0 (9).jpeg
Privatna arhiva