Jedan od najšarmantnijih gradova u Toskani – ako ne i u celoj Italiji – prelepa Firenca je mesto gde u trenutku možete uroniti u istoriju, umetnost i arhitekturu. Naziva se rodnim mestom renesanse, dom je dela Leonarda da Vinčija i Mikelanđela u svetski poznatoj galeriji Uffizi, kao i prelepim atrakcijama kao što su Ponte Vecchio i impresivni vrtovi Boboli, koji su poseban doživljaj za posetu u proleće! 

Firenca je i glavni grad Toskane, regiona poznatog po živopisnim čempresima, valovitim brežuljcima, prostranim vinogradima i naravno – ukusnoj hrani, tako da je idealna polazna tačka za istraživanje ovog kraja. Ime Firence potiče od latinske reči Florentia sa značenjem – cvetna i u sličnom obliku npr. Florence, se i danas zove na mnogim jezicima.

Firenca.
Unplash/ Chan Lee 

Renesansni grad, koji je za razliku od Venecije nastavio da živi i da se modernizuje, a da pritom ne izgubi svoju dušu. Sama Firenca ima mnogo toga da ponudi, jer svaki kutak ovog grada ima svoju priču, zanimljivu zabavnu činjenicu i prelepu građevinu čija će vas arhitektura oduševiti.

Ovaj grad je na mapi sveta jedan od najvrednijih kulturno-istorijskih centara i naravno, nalazi se među najpoznatijim turističkim destinacijama. 

Dobro očuvano staro gradsko jezgro, sa radnjama, parkovima i remek delima arhitekture, je pod zaštitom UNESCO kao deo svetske baštine. Unutrašnjost mnogobrojnih crkava, palata i galerija krije čitav univerzum vrhunskih dela vizuelne umetnosti.

Pomenuli smo svetski poznatu galeriju Uffizi u kojoj se nalaze mnoga renesansna remek dela umetnika poput Rafaela, Mikelanđela, da Vinčija, Botičelija, Đota i Ticijana, čija dela morate da posetite ako se nađete u ovom impresivnom gradu.

galeriju Uffizi u Firenci.
Unsplash/ Sergei Wing 

Osećaj malog grada u velikom gradu

Obavezno posetite kultnu katedralu Santa Maria del Fiore koju je 1436. godine sagradio arhitektaFilippo Brunelleschi, a zatim prošetajte bez plana, jer u Firenci imate priliku da na svakom ćošku videti mnoga remek dela gotičke i renesansne arhitekture.

Nedaleko od Ponte Vekio (Starog Mosta) nalazi se jedna velika renesansna palata Palazzo Pitti. Palata je zaista čudesna jer obiluje bogatim umetničkim blagom, zanimljivo je da se u njoj nalazi čak sedam muzeja a ima 140 prostorija koje su otvorene za posetioce. Svakom posetiocu zastaće dah od lepote i raskoši ove palate čija se galerija može ponegde učiniti boljom i od Uffizija.

Palazzo Pitti u Firenci.
Unsplash/ Rob Menting 

Upravo zahvaljujući svojoj ulozi kolevke renesanse, Firenca je oduvek bila mesto okupljanja umetnika, naučnika, stručnjaka i večnih studenata. Kroz generacije umetnika koji su prenosili svoj zanat, umetnici su hrlili u Firencu iz celog sveta zbog kreativne energije kojom grad i danas odiše; od uličnih umetnika i slikara do dizajnera nakita i modnih dizajnera, shopping u Firenci je potpuno drugačija od svega što ste videli.

kai-pilger-1_D59lYGpZA-unsplash.jpg
Unsplash/Kai Pilger