Leto je stiglo, a sunčana sezona je uvek dobra ideja da se obučemo kao da idemo u obilazak italijanske obale (i to čamcem!). Lepršave haljine, bermude i sandale asociraju živopisna putovanja, pa ako vam nedostaje inspiracije za morski outfit (ili destinaciju koju ćete posetiti ovog leta), u nastavku otkrijte 5 filmova koji će vas smesta transportovati na italijansku obalu.

Roman Holiday (1953)

''Roman Holiday'' je tipičan italijanski letnji film. U glavnim ulogama su Audrey Hepburn kao princeza koja želi da živi normalno jedan dan i Gregory Peck kao novinar koji joj postaje vodič. Film prati ovaj duo dok putuje Rimom i zaljubljuje se. Ikonična kostimografkinja Edith Head stoji iza mnogih zapanjujućih izgleda glumaca - od raskošnih haljina do elegantnih suknji A-kroja, ovaj film je savršen ako želite da postignete chic letnji stajling iz 50-ih.

Stealing Beauty (1996)

''Stealing Beauty'' prati Lucy Harmon (Liv Tyler) dok se vraća u jedan toskanski grad gde je njena majka nekad živela i osvajala muško stanovništvo. Mlada glumica istražuje ljubav i intimnost dok na sličan način očarava mnoge muškarce. Cvetne haljine i lepršavi outfiti čine njen lik arhetipom naivne, zaljubljene došljakinje.

The Talented Mr. Ripley (1999)

''The Talented Mr. Ripley'' je odličan film za gledanje ako planirate mentalno (ili fizičko) putovanje na italijansku obalu. Gwyneth Paltrow, Jude Law i Matt Damon se pojavljuju u prozračnom lanu, jarkim šarama i savršenoj preplanulosti. Trio otelotvoruje bezbrižan način primorski život - ali samo do kraja filma.

A Bigger Splash (2015)

Film Luca Guadagnina ''A Bigger Splash'' nazvan je po poznatoj slici  David Hockney iz 1967. i zasnovan na filmu ''La Piscine'' Jacques Deraya iz 1970. Film je psihološka drama u kojoj glume Tilda Swinton, Dakota Johnson, Ralph Fiennes i Matthias Schoenaerts. Odigrava se na malom italijanskom ostrvu Pantelerija i prikazuje mnogo neodoljivih šešira, pletenih torbi i funky dezena koji asociraju savršeni italijanski letnji izgled.

Call Me By Your Name (2017)

''Call Me By Your Name'' i dalje je jedan od najomiljenijih filmova 21. veka. Sa Timothéem Chalametom and Armiem Hammerom u glavnim ulogama, film prati strastvenu letnju romansu smeštenu u valovita brda severne Italije. Odeća odiše lakoćom postojanja tokom leta 80-ih godina: tu su teksas, pruge, šortsevi, upotpunjeni pastelnom estetikom kadrova.