Mesec mart posvećen je ženama, njihovoj snazi i borbi za ravnopravnost.

Mnogo toga što danas radimo nesmetano, dugujemo upravo onim damama koje su se za to izborile. Ali, ako ćemo iskreno, borba traje i dalje, a nekada nam je svima potreban mali preda, a potom i podstrek na putu da postanete jače, bolje, snažnije...

Zato nije loše da odvojite malo vremena za sebe i odgledate filmove koji govore o temama o kojima se uglavnom ne priča dovoljno. Da, možda filmovi nisu realan život, ali iznenadiće vas činjenica da se iza možda najvećih filmskih ostvarenja koja slave snagu feminizma kriju zapravo istinite priče.

Možda se nekad stiče utisak da Holivud i dalje ne prepoznaje dovoljno rediteljke, odnosno pogled na stvarni život iz ženske perspektive, kao i da se ne bave toliko temama koje su feminističke, ali daleko od toga da na listi filmova ne postoje gotovo kultna ostvarenja o moćnim ženama koja vredi pogledati.

Izdvajamo 10 feminističkih filmova koje definitivno treba odgledati tokom marta, meseca istorije žena kako bi vas inspirisali da budete bolji, ostvarite snove i utičete na pozitivne promene u životu, čak i kada se to čini nemogućim.

1. Little Women (2019)

U godinama nakon građanskog rata, Jo March živi u Njujorku i zarađuje za život kao spisateljica, dok njena sestra Amy studira slikarstvo u Parizu. Amy ima slučajan susret sa Theodore, u kog je bila zaljubljena u detinjstvu i koji je zaprosio Joe, ali ga je odbila. Njihova najstarija sestra, Meg, udala se za učitelja, dok stidljiva sestra Beth razvija razornu bolest koja ponovo spaja porodicu.

2. Hidden Figures (2017)

Ovaj film prati istinitu priču o tri crne žene koje stoje iza NASA ranih podviga u svemirskoj trci. Katherine Johnson (Taraji P. Henson), posebno, bila je matematičar čiji su proračuni učinili da prvi američki svemirski letovi budu uspešni. Octavia Spencer igra matematičarku i genija za kompjutere Dorothy Vaughan, a Janelle Monáe glumi aero-svemirsku inženjerku Mary Jackson.

3. Carol (2015)

Film je zasnovan na romanu Patricia Highsmith "Cena soli", i govori o Carol, udatoj majci i mlađoj ženi, Therese Belivet. Njih dvoje se upoznaju u robnoj kući u kojoj Therese ​​radi tokom praznične sezone, a ubrzo se zaljubljuju i upuštaju u aferu. Ovo je priča o njihovoj zabranjenoj ljubavi tokom neoprostivog perioda istorije.

4. On the Basis of Sex (2018)

Ovo je zasnovano na istinitoj priči sudinice Vrhovnog suda Justice Ruth Bader (inače poznatijoj kao The Notorious RBG) i njenom putovanju do pobede u revolucionarnom poreskom sporu, a na kraju i u Vrhovnom sudu. Armie Hammer igra uglednoh, i vazda dobro raspoloženog muža Martija, dok je Felicity Jones pripala glavna uloga. 

5. Becoming Jane (2007)

Anne Hathaway igra Jane Austen, mladu ženu koja se opire želji svojih roditelja da se uda za unuka bogate Lady Gresham. Ona ima kreativne ambicije i ne želi da joj brak bez ljubavi uništi budućnost. Umesto toga, upoznaje siromašnog advokata koji inspiriše njene buduće romane. 

6. Erin Brockovich (2000)

Erin Brockovich je nezaposlena samohrana majka, koja je doživela saobraćajnu nesreću za koju nije kriva. Nakon toga, ona ubeđuje svog advokata da je zaposli u njegovoj firmi. Međutim, kasnije, nakon istrage, otkriva da je obližnji grad zagađen vodom koja izaziva stravične bolesti i tu kreće njena bitka za pravdu. Ovi događaji su zasnovani na istinitoj priči. 

7. Thelma and Louise (1991)

U pitanju je kultni “ženski” film, snimljen 1991. godine ui nagrađen Oskarom. Glavne uloge dodeljene su Geena Davis, koja tumači Thelmu, i Susan Sarandon koja tumači Louise. Stidljiva domaćica Thelma pridružuje se svojoj prijateljici, nezavisnoj konobarici Louise na putu da pobegnu od njihovih života. Ubrzo se nevini beg pretvara u bekstvo od zakona nakon što Louise puca i ubija čoveka koji pokušava da siluje Thelmu u baru.

8. Steel Magnolias (1989)

U ovom filmu glumi toliko ispešnim glumica da ćete poželeti da zapišete sva imena samo da bi ih sve popamtili i ispratili radnu. Ćerka M’Lynn (Sally Field) Shelby, tek sre udala, ali ima dijabetes i bori se sa svojim zdravljem. Ona rizikuje svoj život tako što dobija bebu sa svojim novim mužem, i iako njena majka to ne odobrava, ona ima krug prijateljica koje je podržavaju. 

9. Amazing Grace (2018)

Ovaj dokumentarac prikazuje stare snimke Arethe Franklin kako izvodi gospel pesme u Misionarskoj baptističkoj crkvi New Temple u Los Anđelesu 1972. godine. Film koji je režirao Sidney Pollack, nije objavljen 1972. godine kada je trebalo, već je porodica pevačice pristala je da film ugleda svetlo dana tek nakon njene smrti 2018.

10. Wild (2014)

U filmskoj adaptaciji knjige Cheryl Strayed "Wild", glavna uloga pripala je Reese Witherspoon. Biografska drama zasnovana je na istinitog događaju, kada glavna junakinja kreće na putovanje usled različitih događaja koji su je zadesili. Reese kreće na putovanje "Pacific Crest Trail" kroz pustinju Mojave u Južnoj Kaliforniji, a tokom šešačenja razmišlja o svom detinjstvu kao i smrti majke koja ju je gurnula na put samodestrukcije.