Jezik je osnovno sredstvo kojim komuniciramo, izražavamo svoja osećanja, stavove, ali i pomoću kog ilustrujemo promene u društvu. Ako nešto ne postoji u jeziku, upitno je i njegovo postojanje i u stvarnosti. Baš zbog toga moramo na vreme da razmišljamo o budućnosti jezika i onome što on nudi nekim novim devojčicama i dečacima.

Već smo navikli na učiteljice, vaspitačice, spremačice, ali zar nije krajnje vreme da i lekarke, direkorke, psihološkinje postanu deo našeg svakodnevnog izražavanja? Rodno senzitivni jezik jedan je od alata za postizanje rodne ravnopravnosti, baš zato što nastoji da u nekoj, nadamo se bliskoj budućnosti, devojčicama daje priliku da u svakodnevnom životu čuju profesije koje jednog dana žele da osvoje, baš u ženskom rodu.

Stvar je dobre volje, razumevanja i navike. Baš zbog svega ovoga, Converse je pokrenuo ovu inicijativu kroz “Rečnik nove stvarnosti”, te na adresi www.recniknovestvarnosti.rs možete naći čitavu listu zanimanja koja se dodatno obogaćuje. Rečnik je kreirala novinarka i filološkinja Marjana Stevanović.

Članovi i članice All Stars zajednice su odgovorili na svoj način i iz svog ugla na glavna pitanja poput šta je za njih rodno osetljiv jezik, gde vide budućnost našeg jezika.

Jedna od članica @converseallstars zajednice je likovna umetnica i model Ena Jevtić koja smatra da će sloboda govora i kreativnost doneti upravo promene koje su potrebne društvu, kako u zemlji tako i u svetu.

“Nadam se da je budućnost srpskog jezika biti takva da će novim generacijama omogućiti slobodu izražavanja adekvatnu da svakim danom čini okruženje spremnim za kvalitetne promene, otvorenost, svest i jednakost, kao i mogućnost da svako zaista bude ono što jeste i oseća. "

Urednik, stilista i novinar Aleksandar Nastasijević misli da jezik kao i svaka ,,živa" stvar mora da se razvija, napreduje i usavršava.

“Mislim da će i srpski jezik doživeti trenutak kada pilotkinja, vojnikinja, trenerka i mnoga druga zanimanja koja su ranije smatrana isključivo muškim postati ravnopravna u govornom i pisanom jeziku te da više nikome neće biti čudno da izgovori ova zanimanja sa podjednakom lakoćom kao što kaže pilot, vojnik ili trener.’’

Korišćenje rodno senzitivnog jezika nije indvidualna i sporedna stvar koja se tiče samo grafičkog prikaza zanimanja, već njime pokrećemo važne teme i odajemo čast svim prethodnicama koje su omogućile prisustvo žena na određenim pozicijama. Oživimo zajedno ove pozicije i u jeziku, za neku novu, lepšu i ravnopravniju stvarnost.