Koliko puta vam se desilo da morate da radite iako je praznik/neradni dan? Da radite prekovremeno? Da radite ono što vam nije u opisu posla? Da vas nadređeni zovu nakon radnog vremena? Ako živite u Srbiji - verovatno bezbroj puta.

Ono što je nama način života, u svetu polako, ali sigurno postaje krivično delo.

Granica između privatnog i poslovnog života naročito je počela da se briše u vreme pandemije i rada od kuće - što je upravo i bio povod za novi Zakon o radu u Portugalu prema kojem je zabranjeno kontaktiranje zaposlenih od strane poslodavaca van radnog vremena. Sve u cilju da se održi zdrav balans između privatnog i poslovnog života.

Pored visokih kazni za kršenje ovog Zakona, kompanije koje rade na daljinu moraće da pomognu zaposlenima u plaćanju troškova struje i interneta, a istovremeno će im biti zabranjena opcija da nadziru zaposlene dok rade kod kuće - što je takođe vrlo učestali slučaj u praksi.

Nova pravila su dobra vest i za roditelje male dece. Oni sada imaju pravo da rade od kuće bez prethodnog dogovora sa poslodavcima, sve dok njihovo dete ne napuni osam godina.

Mere za borbu protiv usamljenosti takođe su uključene u pravila rada na daljinu, pri čemu se očekuje da kompanije organizuju sastanke licem u lice najmanje svaka dva meseca.

Game changer

Portugal je bila prva evropska zemlja koja je promenila svoja pravila rada na daljinu kao direktan rezultat pandemije COVID-19 u januaru ove godine. Privremena pravila učinila su rad na daljinu obaveznom opcijom – uz nekoliko izuzetaka – i obavezala poslodavce da obezbede neophodne alate za obavljanje posla kod kuće.

Ali dok je rad na daljinu tokom pandemije mnogima doneo novu fleksibilnost, pitanja kao što je nejednak pristup IT opremi pokazala su potrebu da se umeša vlada, rekla je portugalska ministarka rada i socijalnog osiguranja Ana Mendes Godinhoo na konferenciji Web samita u Lisabonu prošle sedmice.

Ipak, portugalski poslanici su odbili predlog da se usvoji takozvano "pravo na isključenje" - zakonsko pravo na gašenje poruka i poslovnih uređaja van radnog vremena. Takođe, od ovog Zakona izuzete su firme sa manje od 10 zaposlenih.

Nadamo se da će ovakve odluke uticati na šire javno mnjenje, te doneti značajne promene za unapređenje prava radnika u svim zemljama sveta.