U 2023. godini, putovanja su se vratila u svom punom sjaju nakon nekoliko čudnih, pandemijskih godina. Ponovo smo mogli da uživamo u obilasku turističkih destinacija i njihovim lepotama, onako kako smo i navikli i voleli. Mnoge zemlje koje su osetno patile zbog smanjenog turizma ponovo se vraćaju na stari put, dok su neke nove dobile priliku da pokažu svoje, do tada možda, neistražene kutke.

Pravi ljubitelji putovanja već uveliko planiraju svoje odmore u predstojećoj 2024. godini, a za sve one koji ne znaju koju destinaciju da posete, Google je i ove godine objavio 'Year in Search' analizu koja pokazuje šta su korisnici najviše pretraživali u proteklih 12 meseci.

Upravo tamo možemo videti i koje su zemlje odnele titulu najpopularnijih u 2023. kada je reč o putovanjima. Krenimo od početka!

1. Grčka

Na prvom se mjestu Googleovih pretraživanja našla upravo Grčka, što nas nimalo ne iznenađujuće kada se obzir uzmu prelepa ostrva, nesvakidašnja priroda, kulturno nasleđe, antička istorija i bajkovite plaže.

tania-mousinho-vF0l0bqLRKY-unsplash.jpg
unsplash / tania mousinho 

2. Španija

Jedna od omiljenijih evropskih letnjih destinacija koja i u hladnim mesecima nudi sve što je potrebno za duga putovanja, ali i vikend getaway.

3. Italija

Koliko god je puta posetili, nikada je nećete u potpunosti istražiti. Svaki kutak ove zemlje na Apeninskom poluostrvu skriva jedinstvene priče, od urbanijeg severa, do "divljeg" juga, romantičnih gradova i, naravno, jedne od najboljih kuhinja.

PRESELITE SE NA SICILIJU NA GODINU DANA POTPUNO BESPLATNO: Airbnb pruža priliku koja se ne odbija
Unsplash/Freysteinn G Jonsson 

4. Portugal

U posljednjih je nekoliko godina posebno porasla potražnja za putovanjima u Portugal, a posebno njegov glavni grad Lisabon. Tu je i Porto koji drži svoje mesto, a i naravno, Cabo da Roca kao najzapadnija tačka Europe.

5. Hrvatska

Zemlja u susedstvu godinama postepeno gradi reputaciju vrhunske lokacije za putovanja. Osim mnogima omiljenog letnjeg odmora, trenutno nudi i jedan od najlepših adventa.

Zahvalite nam se nakon što posetite Hrvatsku ovog leta!
Unsplash/ Content Pixie 


6. Kipar

Ostrvo između Grčke, Turske i Libana pravo je mesto isprepletanih kultura, a to je upravo ono što brojne posetitelje širom sveta neće tako skoro prestati da privlači.

7. Tajland

Iako je Europa zauzela najviše pozicija na listi, Tajland kao istočna hit destinacija već godinama nosi titulu omiljenijeg egzotičnog putovanja.

yavor-punchev-EerfoqyC7aM-unsplash.jpg
unsplash / yavor punchev 

8. Egipat

Zemlja s takvom istorijom apsolutno zasluženo stoji na listi najpopularnijih destinacija 2023. godine.

9. Malta

Još jedno evropsko ostrvo koji sve više privlači strane posetioce, što svojom istorijom, što činjenicom da su upravo tamo snimani neki od najvećih televizijskih hitova kao što su 'Gladijator', 'Igra prestola' ili 'Troja'.

10. Maroko

U septembru ove godine Maroko je pogodio snažan zemljotres čije su posljedice bile razorne. Zemlja se i dalje oporavlja, ali odziv putnika svejedno je bio snažan te su i dalje bili ohrabreni da posete zemlju koja je pravi dragulj boja, prizora te istorijske i kulturne lepote.

kees-kortmulder-LzDtQIWBgoU-unsplash.jpg
unsplash / kees kortmulder 

Izvor: storybook.hr