Novembar nam polako izmiče iz ruku i sve smo bliži završetku 2023. godine, kao i zasluženim godišnjim odmorima koji slede. Ukoliko želite da provedete bajkoviti odmor van granica naše zemlje, mi predlažemo da ove zime to bude Francuska. Bilo da ste pasionirani skijaš/ica ili jednostavno želite da šetate prelepim pejzažima ove ogromne zemlje, shvatite ovo kao vaš znak da bookirate za sebe jedno putovanjeà la française.

Ljubitelji zimskih sportova zasigurno će pronaći lokaciju po svojoj meri, kao i svi koje vole da posećuju nove gradove bogate kulturno-istorijskim nasleđem. Ne zaboravite na sjajnu francusku kuhinju, koja će probuditi i okrepiti sva vaša čula. 

Od šarmantnih ulicama sa kaldrmom prekrivenih snegom preko planinskih staza i vrhova - pogledajte neke od naših omiljenih destinacija koje morate posetiti za vaš francuski zimski odmor ove sezone.

Megève

Megève je ocenjena kao luksuzna destinacija za zimske sportove koja nudi restorane sa Michelin zvezdicama, sofisticirane džez klubove i, naravno, vrhunske skijaške staze. Smešteno na relativno niskoj nadmorskoj visini, ovo seosko odmaralište nudi staze savršene i za početnike ali i iskusne skijaše, a sve to imajući pred očima vrh Mont Blanc. Voleli bismo da se provozamo kultnim crvenim skijaškim gondolama - bavili se ovim sportom ili ne!

Chamonix-Mont-Blanc

Chamonix je sa razlogom jedan od najstarijih i najomiljenijih francuskih skijaških gradova. Smešten u podnožju Mont Blanca, Chamonix nudi neke od najboljih skijaških staza u Evropi. Ponuda zabavnih zimskih sportova se ipak ne završava skijanjem - snoubord, planinarenje i pecanje na ledu su takođe popularne aktivnosti na otvorenom u ovom planinskom centru.

Chamonix je takođe dom savojske kuhinje, savršene za obrok nakon dugog dana na hladnom zimskom vazduhu. S obzirom na jedinstvenu lokaciju grada u neposrednoj blizini granica sa Švajcarskom i Italijom, Chamonix je svakako mesto bogato i kulturom, te je idealna destinacija ukoliko ste u potrazi za savršenim francuskim odmorom ove zime.

Dolina Loare 

Dolina Loare, poznata po dvorcima, prostranim vinogradima i šarmantnim malim gradovima jeste romantična destinacija koju možete posetiti kao deo vašeg zimskog odmora u Francuskoj. Arhitektonska zdanja koja bi svako trebalo da vidi barem jednom u životu uključuju Chateau de Villandry, Chateau de Chenonceau i Chateau de Chambord, dvorce smeštene u bajkovitim prirodnim predelima i bogate raskošnim dizajnom enterijera.

U dolini su i gradovi poput Tours, Orléans i AmboiseaTura, Orleana i Amboaza, veoma cenjeni zbog svojih istorijskih znamenitosti, odlične francuske kuhinje, ali i mnogim skrivenim delovima koje čekaju da budu istraženi od strane znatiželjnih turista.

Rouen

Glavni grad regiona Normandije je užurbana kulturna prestonica na obalama reke Sene. Grad Rouen, poznat po svojim prelepim srednjovekovnim kućama od drveta i šarmantnim ulicama, dom je brojnih istorijskih znamenitosti.

Između visokih tornjeva katedrale Notre-Dame, Place du Vieux-Marché (mesta gde je stradala Jovanka Orleanka) i Rue du Gros-Horlogie, pozlaćenog astronomski velikog sata - ne čudi da se ovaj grad slavi po bogatom kulturnom nasleđu, koje u zimskom periodu, može da dobije poseban pečat.

Mont Saint Michel

Na vrhu plimnog ostrva koje se nalazi na obali Normandije, nalazi se Mont Saint Michel, prelepa benediktinska opatija u gotičkom stilu okružena malim selom. Opatija, izgrađena između 11. i 16. veka, predstavlja čudo arhitekture i inženjerstva. Sa visokim lukovima i visokim tornjevima, ovo kulturno mesto je jedna od najposećenijih turističkih mesta u Francuskoj.

Kada zima i sneg stignu, opatija u Mont Saint Michelu i njen okolni pejzaž sigurno će razviti potpuno novi šarm vredan vaše pažnje. Ako možete da se nosite sa hladnim povetarcem i niskim temperaturama, bićete nagrađeni iskustvom gledanja očaravajućeg istorijskog grada i snežnih tornjeva opatije bez mora turista koji hrle na ovo mesto u toplijim mesecima.