Postoji mnogo sjajnih hotela na svetu. U stvari, ima ih nekoliko hiljada — prema jednoj proceni, širom sveta postoji preko 4.400 objekata sa četiri i pet zvezdica. Ali jedno mesto je sada, zvanično, na vrhu liste, a reč je o hotelu  Passalacqua.

19. septembra, prestižna svetska organizacija "50 najboljih hotela na svetu" proglasila je vilu na jezeru Komo najboljim hotelom za 2023. Bilo je to trijumfalno priznanje za bilo koji smeštaj — ali posebno za boutique hotel Passalacqua, koji ima samo 24 sobe i otvoren je u junu 2022. godine. Opisan je kao „jezero Komo u svom najglamuroznijem i najluksuznijem obliku sa primesama boema“, prema beleškama članova pomenute organizacije.

2018. godine Valentina De Santis i njena porodica — takođe vlasnici obližnjeg Grand hotela Tremeco — kupili su spektakularno imanje od američkog para. De Santis porodica je prepoznala da mesto kao što je Passalacqua nije trebalo da bude privatno i odlučili su da ga transformišu u butik-hotel sa vrlo specifičnom vizijom: „Već smo imali na umu ideju da vratimo villeggiaturu, vintage stil odmora u kome sve funkcioniše mnogo nižim tempom i u kojem se cene male stvari u životu“, kaže Valentina.

Na celom imanju, neoklasična veličanstvenost se kombinuje sa modernim detaljima. Teretana sa najsavremenijim trakama za trčanje nalazi se usred maslinika. Koferi Bottega Conticelli u vintage stilu skrivaju televizore sa ravnim ekranom. Neke sobe poseduju pažljivo restaurirane freske, a bazen je presvučen JJ Martin-om La Double J. Postoji i tajni tunel koji vodi do jezera, koji su nekada davno koristile sluge kao prolaz. Hotelski drveni čamac, „Didi“, obavijen je tkaninama Loro Piana, a zaposleni u hotelu su obučeni u uniforme koje je dizajnirao kultni italijanski brend Giuliva Heritage.

Zavese su napravljene od tafta iz Komoa, a pozlaćena ogledala dolaze iz venecijanske porodice Barbini. De Santis kaže da je oduvek želela da Passalacqua hotel otetotvoruje parolu „vivere Italiano“.

I zaista, u tome su i uspeli.