Ne želimo da vam dosađujemo sa onom čuvenom - "Paris is always a good idea", ali, zapravo, i jeste! Sa dolaskom jeseni i uhodavanjem u dobre stare poslovne rutine, čini nam se da je oktobar možda i savršen mesec za jedan mini predah i vikend-putovanje kojim bismo izašli iz svakodnevice.

Naravno, prvi nam na pamet padaju mnogobrojni evropski gradovi, ali jedan od njih, zauzima posebno mesto na našoj travel listi. Bilo da ste ga već posetili ili bi vam to bio prvi put, Pariz nikako vas ne može razočarati. Iako ne postoji ništa loše u uobičajenim turističkim obilascima koje podrazumevaju must-see lokacije poput Louvrea, Montmartrea i Ajfelovog tornja, svakako da će vam, barem u pauzi biti potrebna dodatna inspiracija za cool bistroe, restorane i izložbe koje jedna Parižanka ne bi propustila.

 Pa, da počnemo.

1. Partisan Coffee

Partisan Coffee, koji se nalazi u kvartu Arts et Metiers, mogao bi biti savršena stanica za jutarnju šoljicu kafe. Kafić služi lokalnu kafu koju sami proizvode.

2. Nicolas de Stael

Zakoračite u živopisni život Nicolasa de Staela u Muzeju savremene umetnosti od 15. septembra do 21. januara. Njegov status posleratnog francuskog umetnika čini ovu kolekciju od preko 200 slika, beležnica, skica i printova obaveznom za videti u Parizu. 

3. Parfum D'Orient 

Od 26. septembra do 17. marta zakoračite u svet istorije mirisa u Institutu arapskog sveta. Ova izložba istražuje bogatu istoriju parfema u istočnoj Aziji i naglašava važnost mirisa u arapskoj kulturi. Za posetioce su organizovani obilasci i radionice.

4. Alaïa i Grès: Ispod mode

Fondacija Azzedine organizovala je izložbu o dizajnerima Madame Grès i Azzedineu koji su svoje veštine vajanja pretočili u modni dizajn. Iako njih dvoje nikada nisu radili zajedno, ova izložba istražuje kako su njihove kolekcije u simbiozi budući da su kreirali komade sličnih stilova. 

5. Jaïs

Ako želite da uronite u francusku kulturu i hranu, poseta Jaïs restoranu bi mogla biti obavezna. Nalazi se na obali Sene, te je gotovo izvesno da će vam ovaj tipični francuski spot pružiti doživljaj Pariza o kojem ste oduvek sanjali.

 6. Marche Aux Puces de la Porte de Vanves

Iako se ova buvlja pijaca nikada ne može uporediti sa veličinom buvljaka Saint Ouen, La Porte De Vanves ima neodoljivu atmosferu za ljubitelje mode i daje priliku da istraže ponudu vintage komada.

7. Reformation

Ako želite da pokrenete svoje telo nakon odmaranja i uživanja u nekim klasičnim pariskim delicijama, zakažite čas vežbanja u Reformation centru. Pilates će vas dobro pokrenuti pre vaše naredne avanture u Parizu.

8. Seb'On

Seb'on će vas svake večeri iznenaditi svojim nasumičnim menijem. Ovo malo mesto rotira jelovnik na osnovu onoga što imaju u kuhinji, čineći svako veče drugačijim od prethodnog. Hrana je ovde sveža, sezonska i sofisticirana.

 9. Hotel Dames des Arts

Sa zadivljujućim pogledom na grad, Hotel Dames Des Arts predstavlja savršenu pozadinu za noćni izlazak. Uživajte u nizu sezonskih koktela i malih tanjira u ovom baru na krovu. Takođe, njihove luksuzne hotelske sobe su dostupne za guštanje nakon dugih dana istraživanja najlepšeg grada na svetu.

10. Les Marguerites de Gaumont

Sala za performanse i kulturni fenomen La Gaîté Lyrique, predstavlja izložbu od 15. septembra do 22. decembra. U susret praznicima, pronađite savršen spoj muzike i filma - izložba je inspirisana sa 15 različitih filmova, a svaka replika pretvorena je u muzičku notu za inovativno i sasvim drugačije iskustvo.