Ovih dana, čini mi se da nas nova sezona najgledanije serije presretne i pre nego što stignemo da završimo prethodnu. Da se sve što "moramo imati" svodi na još jedan subscription fee, još jedan update, još jednu rezervaciju u najnovijem It restoranu... U toj brzini, često se pitam – da li je ostalo nešto za šta nam nije potrebna šifra, aktivacija ili neka treća digitalna prečica?

Rekla bih da nam kolektivno nedostaje ono staro, jednostavnije vreme. Kada je bilo dovoljno malo sunca, jedna klupa i neko pored koga i ćutanje ima smisla. Bilo je tu i osećaja pripadnosti, i empatije i obične la dolce far niente dokolice.

Misli me sve češće vraćaju u detinjstvo, u našu staru zgradu pored keja, u kojoj je legendarna bila komšinica Brana. Čuvala je osmeh za svakog putnika namernika, a u zamrzivaču po jedan Kornet više – „za ne daj Bože.“ Njoj su dolazile mame po savet, deca po prvu pomoć, a tinejdžeri u ljubavnu ispovedaonicu. Moj deda tada je tvrdio da se sve važno u životu može ispričati u šetnji – s Čoko Mokom u ruci. Nije škodilo ni to što su te promenade uvek bile pored obale reke.

DSCF0064.jpg
Foto: Stefan Stojanović

I dan danas, kad otvorim multipack i uzmem prvi štapić, poštujem tu tradiciju. Isti ukus, isti ritual – ali sada s mojim bratancima. Legendarno! - rekli bi oni, dok im objašnjavam razliku između vanile i tiramisua i postajem svesna da bez obzira na to što se promenilo, neki ukusi još uvek govore univerzalnim jezikom, a neki su unapređeni.

I zaista, Frikom Legende su tu, već gotovo 70 godina. Dobro poznate na našem tržištu, deo svakodnevne radosti, uspešno su odolele izazovima i opstale jer su bile istinski dobre.

Kornet od vanile, sa svojom kremastom teksturom, komadićima čokolade i posipom od lešnika, nastavlja da očarava sve generacije, dok kornet od čokolade ostaje tradicionalni favorit za ljubitelje dubokog, bogatog ukusa. Jagoda-vanila je tu za one koji leto ne mogu da zamisle bez voćne arome u svakom zalogaju.

DSCF0289.jpg
Foto: Stefan Stojanović

Dok probam Kornet Tiramisu, osećam savršenu ravnotežu slatke kreme i blagih nota kafe, obogaćenih finim slojem kakaa (Ko je spomenuo italijansku obalu, Sorento i Amalfi?) A ako više naginjete ka večitoj ljubavi prema čokoladi, tu je i novi Čoko Moko multipack – isti nepromenjeni, kremasti ukus kakaa i preliva od čokolade, sada dostupan u pakovanju od šest štapića. Dovoljno za sve one kojima bi prijalo jedno nostalgično veče na keju.

Pitala sam se na početku - šta je ostalo isto? Ako ništa drugo, barem ukus sladoleda koji veže generacije.