Svetsku slavu Luz Casal stekla je zahvaljujući muzici za film „Visoke potpetice“ Pedra Almodovara, a prošle godine je dobila i nagradu za životno delo. Nedavno je boravila u Beogradu kako bi uradila muzičke numere za nastavak filma „Montevideo, Bog te video”, a njeni poštovaoci će imati priliku da uživaju u koncertu koji će biti održan 23. februara, povodom proslave petogodišnjice poslovanja Grand kazina Beograd.

Luz Casal svoju pevačku karijeru počela je veoma rano. Čak i tada ona je muziku shvatala veoma ozbiljno pohađajući časove pevanja i plesa. Odrasla je na severu Španije, ali je želja za uspešnom karijerom odvela u Madrid. Prvi album snimila je 1982. godine.

Nakon prvog albuma započinje njena uspešna karijera, a njen muzički pravac je u tom trenutku bio okrenut roku. Naredni albumi pokazali su još jednom njenu naklonost da ruši stereotipe pokazujući posvećenost elektronskim ritmovima. U to vreme njene najpoznatije pesme su: No Me Importa Nada (Baš me briga), Loca (Luda), Rufino i Te Dejé Marchar (Pustiću te da odeš). Luz je već uveliko imala turneje po celoj zemlji nastupajući zajedno sa poznatim imenima španske muzičke scene.

Pedro Almodovar joj je ponudio da peva naslovnu numeru u filmu „Visoke potpetice“ i Luz je prihvatila izazov uprkos činjenici da to nije njen žanr muzike. Njena interpretacija pesme bila je besprekorna što dokazuje i činjenica da je pesma postala poznata u celom svetu.

Pošto je objavila svoj osmi album Luz Casal nastavlja svoju uspešnu saradnju sa filmskom industrijom. Napisala je naslovnu numeru za za film “Začarana šuma” i zajedno sa Pablom Gererom osvojila nagradu “Goja” za najbolju pesmu. Takođe je sarađivala sa Alehandrom Amenbarom u filmu koji je nagrađen Oskarom (Mar Adentro).

2007. godine dijagnostikovan joj je tumor dojke. Pored toga što je primala hemoterapiju Luz je nastupala na dobrotvornim koncertima koji su bili posvećeni borbi protiv raka.

Tokom 2009. objavila je svoj dvanaesti album. Bez obzira na činjenicu da joj je 2010. godine ponovo dijagnostikovan rak Luz Casal je nastavila svoju međunarodnu turneju.

Nakon kompilacije pesama “Buket ruža” nastavlja se njena fantastična karijera. Ovaj album prodat je u 6.000.000 primeraka. Nagrađivana je brojnim priznanjima, a među njima su: “Medal of Arts and Letters” u Španiji i Francuskoj, dobila je “Zlatni ključ” Pariza i Madrida kao i brojne muzičke nagrade u Španiji.