Ne postoji nijedno mesto na svetu koje je slično Rimu. Legenda kaže da oni turisti koji posete ovaj grad uvek će se vraćati sa strašču i entuzijazmom, jer takva lepota, umetnost i moda se retko mogu naći na jednom mestu.

(15 italijanskih gradića od kojih zastaje dah)

Rim je uvek bio grad velike inspiracije za istinske zaljubljenike u putovanja, modu, umetnost i fotografiju.

Ako želite odmah da se osetite kao da ste u Fellinijevom filmu La Dolce Vita, onda zasigurno morate posetiti ovih pet prelepih lokacija u Rimu: 

Koloseum

Veličanstven Koloseum je neprikosnoveni dragulj drevne rimske arhitekture i definitivno mesto koje se mora videti. To je jedan od najupečatljivijih simbola Rima koji i dalje privlači i šarmira turiste svojom velelepnošću ali i tragom istorije, koje nas vraća daleko u prošlost. Bez obzira da li ste ljubitelj istorijskih mesta, za trenutak ćete osetiti duh starog rimskog carstva i urlike publike koja je sa ushićenjem pozdravljala gladijatorske bitke koje su redovno održavane u ovom impresivnom prostoru. Ponekad, prema legendi, čak i punopravne pomorske bitke su se odigravale sa pravim brodovima, tako što je centralna jama bila potpuno napunjena vodom. 

Danas, skoro četiri miliona ljudi poseti Koloseum svake godine. Da bi se izbegla dugačka čekanja u redu, preporučljivo je da posetioci rezervišu ulaznice putem sajta, jer će vam to uštedeti mnogo vremena.

Trg Navona

Naša sledeća stanica je svakako jedno od najpopularnijih javnih mesta u Rimu: veličanstvena Piazza Navona. Ovaj ovalni trg je prepun restorana, poslastičarnica, kafića i prodavnica suvenira.

Pored mesta za popodnevno uživanje i ispijanje pića, sigurni smo da ćete se oduševiti brilijantnim primerima barokne umetnosti, odnosno Berninijevom fontanom četiri reke i crkvom St. Agnes. Ovaj neverovatan prostor je takođe dom čuvenog muzeja grada Rima, unutar Braschi palate koja nas vraća u vreme kada je umetnost imala svoj najveći uspon, tokom renesansnog perioda. 

I, kada je vreme za pauzu, nešto što je neizbežno u ovom delu grada je svakako Via della Pace, koja se nalazi u živopisnom i najprometnijem šetalištu u Rimu, gde ćete imati priliku da uživate u brojnim kafićima i čuvenom italijanskom espresu ili čaši dobrog italijanskog vina. 

Vatikan i bazilika Sv. Petra

Kada ste u Rimu nekoliko koraka vas deli do Vatikana, ali defintivno će vam biti potreban ceo dan da ga doživite u pravom svetlu. Započnite dan na trgu svetog Petra i videćete veličanstvenu baziliku Sv. Petra, koja je jedna od najvećih na svetu i prostire se na 15 000 kvadratnih metara. Nakon toga, svakako bi trebalo da posetite čuvene vatikanske muzeje, gde se između ostalog nalazi i famozna i veličanstvena Sikstinska kapela koju je oslikao Mikelanđelo.

Obilazak završite Rafaelovim sobama koje su pune vrednih fresaka na kojima su radili stari majstori i vajari iz davnih vremena. I naravno, odvojite nekoliko minuta kako biste poseti Anđeosku tvrđavu (Castel di Sant’Angelo) i uživali u prelepom pogledu na Vatikan i reku Tibar. Impresivno, zar ne?

Španske stepenice

Ne možete posetiti Rim, a da ne vidite fantastične španske stepenice. Ovo poznato mesto je stecište omladine, umetnika, slučajnih prolaznika, odnosno epicentar svih dešavanja. U proleće, stepenice su obojene u raskošne bojei aranžirane cvećem.

Napravite pauzu, a zatim idite pravo ka bazilici Trinity del Monte gde možete uživati na trgu i Berninijevoj fontani. Nemojte da zaboravite da napravite savršenu fotografiju, sa pogledom na ove izuzetne kulturne, istorijske i umetničke vrednosti.

U ovom području, možete uživati u brojnim lokalnim kafićima ili Via Condotti, poznatoj rimskoj ulici za šoping. Nakon toga, idite u Villa Medicu koja pruža prekrasan pogled na istorijski deo grada. 

Fontana di Trevi 

Konačno, po završetku svog putovanja definitivno treba da posetite čuvenu fontanu di Trevi i bacite novčić u nju. Legenda kaže da će svako ko baca novčić u fontanu vrati u ovaj večan grad. Nakon toga, Fontana di Trevi nije samo najprometnija, već i "najbogatija" fontana na svetu sa godišnjim prihodom od 700 000 eura. Novac koji se preuzima iz fontane se deli između gradskog budžeta i međunarodne fondacije Caritas.

Kada ste videli najizuzetnija mesta u Rimu, pravo je vreme da se opustite i zalutate uskim kaldrmisanim ulicama i osetite čuveni rimski stil života: La dolce vita.

izvor: YouQueen

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>> http: //www.viber.com/ellesrbija