Barcelona

Sleep

Novi boutique hotel Margot House (Paseo de Gracia 46) svoje ime „pozajmio“ je od junakinje Margot Tenenbaum iz kultnog filma The Royal Tenenbaums reditelja Wesa Andersona. Vlasnici hotela, otac i ćerka, Sergio i Sandra Durany želeli su da kroz dizajn dočaraju njenu rafiniranu ličnost. Iako se nalazi u aveniji Passeig de Gràcia, nije lako pronaći ovaj hotel jer ne postoji znak na ulici, a kad ga napokon locirate, dočekaće vas devet soba opremljenih svetlim drvetom i kašmirskim pokrivačima. Uz bele i betonske zidove ovo mesto predstavlja kombinaciju japanskih i skandinavskih uticaja. 

foto: Margot House Barcelona Instagram

Eat

U Barseloni vas očekuje prava fiesta ukusa! Kao nezaobilazno mesto nametnuo se novi restoran Niño Viejo ( Avinguda de Mistral 54), na čijem čelu je kuvar Paco Méndez. Enterijer je šaren i neobavezan, nalik na meksičke taqueriae, ali uz vrhunsku uslugu. Obratite pažnju i na murale koje je naslikao jedan od Disney ilustratora. Ukoliko želite da nahranite i oči i stomak pravac – El Nacional (Passeig de Gràcia 24). Ovaj veliki prostor nekada je bio parking, ali posle dizajn intervencije Lázaroa Rosa-Violána postao je hot spot sa nekoliko restorana sa ukupno 770 mesta. 

foto: Instagram / gojourny

Play

Barselona je svoju kafe revoluciju doživela zahvaljujući baristi Jordiju Mestreu koji je otvorio Nomad Coffee Productions (Passatge Sert 12) specijalizovanu pržionicu i kafeteriju. Ne samo da ćete ovde pronaći visokokvalitetnu kafu dopremljenu sa svih delova sveta, već možete upisati i neki od kurseva za bariste... savladajte, na primer, umetnost pravljenja duplog espresa ili filter kafe. Kad to naučite, zaslužili ste nagradu, sladoled Gelaaati Di Marco (Carrer de la Llibreteria 7) pokazaće vam za šta vredi živeti.

foto: Instagram /jessicrews

Madrid

Sleep

Smešten naspram Gran Via ulice, najužurbanije u španskoj prestonici hotel The Principal Madrid (Calle Marqués de Valdeiglesias 1) nalazi se na korak od svih bitnih atrakcija, u prevodu na najboljoj adresi u gradu, sa stvarno najboljim pogledom. Ovo definitivno nije hotel u kome ćete samo prespavati, naprotiv! Na poslednja dva sprata nalazi se Ático gde možete popiti kafu ili koktel, ili isprobati gastronomske specijalitete kuvara Ramóna Freixa. Tokom čitave godine otvorena je bašta na krovu La Terraza sa stablima maslina, fontanom i vidikovcem odakle se Madrid vidi kao na dlanu. 

foto: Instagram / theprincipalmadrid

Eat 

Ukoliko volite pomalo skrivena i fantastično dizajnirana mesta, ne tražite dalje, u restoran Bosco de Lobos (Calle Hortaleza 63) ulazi se kroz dvorište Arhitektonskog fakulteta, a deo je u potpunosti u staklu, dok je suprotni zid ispunjen policama krcatim knjigama o dizajnu i arhitekturi. Ukoliko ste raspoloženi za morsku hranu, Chiringuito Del Señor Martin (Calle Mayor 31) jeste pravi izbor. U bogatoj ponudi ističe se i Il Tavolo Verde (Calle Villalar,6) vegetarijanski restoran i radnja zdrave hrane. 

foto: Instagram / boscodelobosmadrid

Play

Čim uđete u koktel bar Vacaciones (iEspíritu Santo 15) osetićete se kao na odmoru i to kao da ste uleteli pravo na ludu žurku na plaži (iako je najbliža udaljena više od 300 kilometara). Enterijer se najkraće može opisati kao „srećan“, a uz raznovrsne koktele i kafe nude i egzotične specijalitete. Savršeno mesto da obnovite energiju za istraživanje grada, ili da se uveče družite sa lokalcima. Savet plus: isprobajte mojito sa đumbirom. 

foto: staircase_to_worldland / Instagram

Tekst: Jelena Karakaš

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija