Prekrasne ledene špilje smeštene u južnom delu Aljaske, najveća pustinja soli koja se nalazi u jugozapadnoj Boliviji i prelepi marokanski plavi grad su samo deo najinteresantnijih mesta koja oduševljavaju svojim prirodnim lepotama...

(Open ur eyes: Vreme je za netipična putovanja)

Vodimo vas na fantastične lokacije na zemaljskoj kugli, za koje možda do sada niste ni znali da postoje.

Ledene špilje Mendenhall (Aljaska)

Prekrasne ledene špilje smeštene su u južnom delu Aljaske, a oduzimaju dah svojom jarko plavoj boji i stenama po kojima teku potoci ledene vode... Iako im prieti opasnost od otapanja, ako je neko za ovakvu avanturu, turistički obilasci kreću od 1. maja do 22. septembra.

Foto: Instagram / bender_travels

Planina Tianzi (Kina)

U središnjem delu Kine, u provinciji Hunan, nalaze se visoke stene koje izgledaju kao da lebde u vazduhu, a na njihovim neobičnim vrhovima rastu biljke i drveće, što prizor čini još neverovatnijim. Ime planine u prevodu znači "sin raja", što predstavlja uobičajeni epitet kineskih vladara. Najbolji meseci za posetu ovog čuda prirode su april, maj, septembar i oktobar.

Foto: Instagram / gezginleralemi

Jezero Retba (Senegal)

Iako jezero izgleda kao da je neko u njega ulio tone jogurta od jagode, za roze boju zadužena je alga Dunaliella salina. U jezeru se nalazi visoka koncentracija soli pa se u njemu vrlo jednostavno pluta, a smešteno je 30-ak kilometra od glavnog grada Dakra pa je tri kvadratna kilometra veliko jezero često i zadnja stanica poznate trke Dakar Really, koja se održava svake godine. Ružičasta boja posebno je vidljiva u sušnom razdoblju koje traje od novembra do maja, posebno od februara do aprila meseca. Preporučuje se i poseta tokom dana kada nije previše vetrovito.

Foto: Instagram / bambooparkbursa

Plavi grad (Maroko)

Radi se o gradiću Chefchaouen koji je najpoznatiji po plavim zidovima, pločnicima i dekoracijama u starom delu grada- Medini, koje izgledaju kao jedna od Picassovih slika. Osim po plavoj boji, grad je poznat i po odličnoj hrani. Plava boja potiče od jevrejskih izbeglica iz 1930. godine koji su plavu boju koristili kao simbol slobode i plavog neba. Ipak, Marokanci tvrde da je razlog puno banalniji, a on podrazumeva teranje komaraca koji ne vole vodu, a ova ih boja asocira na to. Najbolje vreme za posetu je proleće, tačnije period od sredine marta do maja, kada je zemlja bujna i zelena.

Foto: Instagram / karimmejdoub

Slana pustinja (Bolivija)

Najveća pustinja soli, za koju se veruje da sadrži preko 65 tona soli smeštena je u jugozapadnoj Boliviji, u blizini vrha Anda. Iako u ovom kraju ima vrlo malo kiše, kada padne, jezero se pretvara u ogledalo te se oblaci "prebace" na tlo. Osim toga, turisti imaju prilike posetiti i brojna "ostrva" u moru od soli, koji su zapravo vrhovi davno ugašenih vulkana. Nekada na tom području može biti kišovito, te je najbolji period za uživanje u efektu ogledala tokom januara, kada su najveće padavine. 

Foto: Instagram / steph_seiden86

Šarena planina Zhangye Danxia (Kina)

Ponovo u mislima putujemo u Kinu, u provinciju Gansu, u kojoj se nalazi šarena planina koja više liči na divovsko slikarsko platno, a manje na formaciju stena. Prirodi je trebalo neverovatnih 24 miliona godina da stvori ovako nešto, a planina je rezultat taloženja crvenog peščara i slojeva minerala. Vetar i kiša zaslužni su za razne neobične oblike. Njena lepota, odnosno neobične boje, najživlje su tokom zalaska sunca.

Foto: Instagram / lepota.kz

Kanjon Antelope (SAD)

U američkoj saveznoj državi Arizona, u srcu rezervata Navaho Indijanaca, smestio se neobični kanjon Antelope. Kanjoni su široki od jednog do pet metra, a duboki i do 50, gde mogu biti široki i do 30 metara. Ulaz je moguć samo uz vodiča iz spomenutog plemena, kome je to važan izvor zarade. Takođe, u ovom delu kiše su retke, ali obilne i nagle te u kratkom roku potope čitav kanjon. Godine 1997. ovde je u poplavi poginulo 11 evropskih turista.

Foto: Instagram / jtsinnijinnie95

Ružičasto brdo (Japan)

Ružičasto brdo u Japanu, svake godine prekrije 400 hiljada ljubičastih, ružičastih i belih cvetova, koji posebno dolaze do izražaja od sredine aprila do kraja maja. Radi se o Shibazakura cvetu, a poseban gušt je i pogled na planinu Fuji. Prema izjavama posetioca, brdo ima moć uvući sve posetitelje u čarobni svet mašte, iz kojeg jednostavno ne žele lako izaći.

Foto: Instagram / michaelsio

Izvor: Index.hr

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija