Ako ste odlučili da ovo leto uradite konačno nešto drugačije, jer da se razumemo more i izležavanje na plaži zaista može da sačeka, mi vam predlažamo prave male evropske dragulje koje treba posetiti upravo u ovoj sezoni kada na njih svi zaborave.

I ne plašite se velikih vrućina u velikim gradovima ili na popularnim turističkim destinacijama poput ovih koje nisu u blizini mora. Sasvim je dovoljno bazena, banja i jezera u blizini, na koje većina u julu i avgustu zaboravi.

Istanbul, Turska

Udaljen od uobičajene letnje gungule na Zapadu leži jedan od najintrigantnijih evropskih gradova koji pripada i Evropi i Aziji - Istanbul. Bosfor razdvaja dve strane ovog magičnog grada, a svaka poseduje jedinstveni karakter i šarm, te obavezno istražite obe. Iako je Istanbul veoma popularno odredište letnjih putnika iz Evrope, makar ćete naići na manje gužve nego bilo gde zapadnije.

foto: Profimeda

Moskva, Rusija

Daleko na Istoku nalazi se jedna od najinteresantnijih i ujedno najpotcenjenijih zemalja među turističkim odredištima - Rusija. Iako je prilično daleko, taj trud se isplati ako želite da izbegnete letnju gužvu i siđete sa utabanih staza na putu do istorijskog dragulja Istočne Evrope - ruske prestonice Moskve.

foto: Profimeda

Sv. Moris, Švajcarska

Zimsko igralište za međunarodnu elitu tokom hladnih meseci, Sv. Moris je leti grad duhova. To je savršeni period za posetu sunčanoj Švajcarskoj i mirno uživanje u prirodi i pejzažima.

foto: Profimeda

Budimpešta, Mađarska

Mada i dalje jedna od najpotcenjenijih destinacija u čitavoj Evropi, pravo je uživanje posetiti Budimpeštu u toplim mesecima. Ona je takođe i jedna od najjeftinijih evropskih prestonica, što je čini savršenom i u još jednom pogledu. Samo zapamtite da spakujete udobne patike za šetnju - ovo je veliki grad koji treba istražiti! 

foto: Profimeda

Blagaj, Bosna i Hercegovina

Dok obližnji Mostar brzo postaje jedno od najzanimljivijih novijih Evropskih odredišta, Blagaj je i dalje relativno skriven od velikih letnjih gužvi. Putovanje po Bosni i Hercegovini leti je najbolji način da izbegnete rulje, pošto je ova komšijska zemlja još uvek jedna od najbolje čuvanih turističkih tajni Evrope.

foto: Profimeda

PageBreak

Minhen, Nemačka

U Minhen svi dolaze iz istog razloga - piva. A kada pivo najslobodnije teče? Tokom Oktoberfesta, naravno. Ako želite da posetite Minhen i izbegnete gužve, razmislite o dolasku u leto. I tada pivo teče iz pivnica, tako da sigurno nećete ostati žedni.

foto: Profimeda

Marakeš, Maroko

Brzo postaje jedna od "obavezno posetiti" destinacija, i naravno, nije u Evropi (nalazi se na severu Afrike, par sati leta od Evrope). Ali Marakeš je jedan od najboljih gradova koje možete posetiti, tačka. Ako želite nešto drugačije, bogato kulturom, autentično... ovde ćete naći sve to i mnogo više.

foto: Instagram/aldelamudo

Lisabon, Portugalija

Požurite! Lisabon je na mnogim listama "posetiti pre nego nagrne rulja". Posle jednog dana shvatićete zašto Lisabon postaje jedan od najpopularnijih gradova za doživeti ove, a zasigurno i sledeće godine.

foto: Instagram/travelgourmand

Bun, Francuska

Naravno, nema ničeg što može nadmašiti Pariz...ali morate ga deliti sa stotinama hiljada posetilaca tokom čitave godine! Otputujte iz prestonice u jednu od mnogih provincija koje takođe imaju puno toga da ponude. Ako ste ljubitelj vina, zaputite se u vinarske krajeve. Bun je zaista naš favorit.

foto: Profimeda

Ostrvo Skaj, Škotska

Nigde nema krajolika kao u Škotskoj. Ostrvo Skaj je i dalje jedno od najfascinantnijih prizora prirodne lepote koje možete istražiti u Evropi i Velikoj Britaniji, tako da ga obavezno stavite na spisak.

foto: Profimeda

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija