Ako imate samo tri slobodna dana i odlučite da posetite Berlin, pravo je vreme da se informišete na pravi način i budete sigurni da nećete propustiti nijednu zanimljivost.

Upravo ovaj grad vam može priušititi neprocenjivo iskustvo, a po ugledu na evropske gradove nemačka prestonica je bogata brojnim istorijskim i kulturnim, znamenitostima, ali i zabavnim sadržajima...

Živopisni kafei i restorani okupljaju veliki broj mladih i nude pravi doživljaj svojstven berlinskoj undergroung nemačkoj kulturi, dok centralni deo krije fascinante galerije i mesta za noćni izlazak, koje treba bar jednom posetiti.

Berlinska turbulentna istorija je takođe vidljiva na ulicama grada, a to ćete uistinu najbolje osetiti kroz street art galerije i brojne murale oslikane na zgradama. 

Predstavaljmo vam najzanimljivije znamenitosti Berlina, kao i mesta koja morate posetiti!

Muzej Island

Muzej Island koji se nalazi u sredini Spree Riber, zaslužio je svoje mesto na Unesco listi za zaštitu svetske baštine, kako zbog arheološkog značaja, tako i zbog ukupno pet muzeja i blaga koji se nalazi u njihovim kolekcijama. Pet mizeja čine Pergamon museum, Bode-Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie i Altes Museum. Zajedno formiraju pravi ansaml koji ilustruje neoklasični stil, koji je dominirao arhitekturom Berlina u 19. veku. Njihove kolekcije uključuje neke od najpoznatijih svetkih umetničkih dela,  uključujući elegantnu bistu kraljice Neferititi. Dok jePergamon  zatvoren za javnost  do 2019. godine,  druga antička čuda još uvek se mogu videti u Museum Island. 

Foto: Instagram / raph_monteiro

Najpoznatije nemačke kobasice Currywurst

Ogromna većina građana će se zaustaviti kraj dobrih starih restorana u kome se spremaju naukusnije kobasice. Istorija ovog  ukusnog jela datira još od 1950. godine, kada su  Nemice pozajmile kečap, kario u prahu i vočester (worcestershire) sos , od britanskih vojnika. One su počele da mešaju ove sastojke i uspele su da dobiju ukusan sos,m koji su prelivale preko svinjskog mesa. Zatim su  kobasice spremljene na ovaj način počele da se prodaju, uglavnom građevinskim radnicima u  Charlottenburg u, koji su radili prekovremeno kako bi obnovili totalno razoren Berlin. 

Foto: Instagram / juliarabkin

Danas se procenjuje da se na godišnjem nivou oko 800 miliona obroka prodaje širom Nemačke. Najpoznatije mesto u kome možete probati naukusnije Currywurst kobasice je  Prenzlauer Berg, ali i uživati u odličnoj atmosferi.

Šoping na buvljaku

Jedan od naprometnijih berlinskih buvljaka se nalazi u Mauer Parku, u okrugu Prenzlauer Berg . U prevodu, ime znači zidni park, nakon berlinskog zida, čiji ostaci se mogu naći tamo.

Buvljak je otvoren samo nedeljom, i posetioci mogu ove pronaći secondhand nameštaj, vintidž obuću i odeću, stari pribor i posuđe, pa čak i neke ostatke suvenira iz sovjetskih dana u Istočnom Berlinu.

Foto: Instagram / tugela31

Pored vinitdž čitama, buvljak nudi i deo sa hranom gde se služi nemačko pivo, kobasice, kiseli kupus, kukuruz i još mnogo toga.

Posetite Reichstag 

Dom nemačkog parlamenta,  Reichstag je otvoren 1894. Godine, a pretrpeo je brojan oštećenja i razaranja tokom decenija, da bi konačno bio obnovljen 1990. godine. Ako želite da posetite ovo značajno mesto, i da izbegnete velike gužve, važno je da znate da se otvara rano ujutru (u osam). 

Kada uđete, zakoračićete u spiralnu rampu koja se nalazi oko staklene kupole, sa čijeg vrha se pruža fascinantan pogled na Berlin. 

Foto: Instagram / saraht2608

Ulična umetnost

Izdvojite nekoliko sati na obilazak berlinskih ulica kako biste zaista osetili atmosferu ovog urbanog grada. Upravo na glavnim gradskim ulicama ćete videti fantastične grafite, a ako imate srće veoma je moguće da ćete naleteti na umetnika čije delo upravo nastaje ispred vas. Ovo je odličan način da osetite ukus berlinske neuhvatljive underground kulture. 

Foto: Instagram / heisenolli

Ishtar Gate

Ako ste ikada videli deo nakita koji se sastoji od kamena lapis lazuli, onda znate njegovu lepotu- divnu, plavu boju koja nas podseća na umetnost Van Gogha ili skupu svilu. Sada z amislite čitav grad u ovoj boji, i dobićete približnu sliku  Ishtar Gate, jedne od kapije antičkog grada Babylona. 

Foto: Instagram / chungbec

Ovo zdanje je izgrađeno 575 pre nove ere, po naređenju kralja Nabukodonosora na severnoj strani grada.  Ishtar kapija je bila osma kapija za unutrašnji grad Babylon, a njena visina iznosi oko 14 metara. 

Viktoriapark

Viktoriapark u Kreuzberg predstavlja pravi dragulj, skriven u Berlinu.  Smešten na odličnoj lokaciji, na maloj planini, predstavlja omiljeno mesto turista koji dolaze do parka javnim prevozom., što olakšava samu posetu.

Ovde ćete pronaći i odličan kafe sa pivom, koji se nalazi na vrhu planine, odakle se pruža odličan pogled na grad. Zapadna strana planine je popularno mesto za sunčanje,  dok se u centru nalazi prava oaza- vodopad i fontana koji vas mogu rashladiti. 

Foto: Instagram / andreabeermann

Monsterkabinett

Da li ste bili na putovanju i pronašli neku atrakciju toliko čudnu i prelepu, da ne možete to opisati rečima? Pa, u Berlinu ćete naići na mnogo od njih, a jedna od najčudesnijih je Monsterkabinett.

Ako se upustite u skrivene delove grada, naićićete na pravu umetnost. Pod zaštitoom Dead Chickens, grupe poznatih autora koji vode berlinsku street art scenu, i predstavljaju čudovišta inspirisana video igricama.

Foto: Instagram / trikar

U petak i subotu uveče, sa početkom od 17h, Dead Chickens izlažu svoj rad javnosti. S obzirom da su smešteni u mraku, očekujte da vidite ogromne paukove, vanzemaljske ptice, seksi go-go igračice - koje će vas oduševiti.  

Jewish Museum

Jewish Museum dozvoljava posetiocima da zavire u arhitekturu Daniel Liuveskind zigzag dizajna, zgrade, skoro 2000. godina jevrejske istorije. Ovde možete posetiti i brojne izložbe na temu Holokausta, i saznati sve o verskoj istoriji, sa početkom od Edenskog vrta. 

Foto: Instagram / rebeccalyons1977

Noćni život

Kao u mnogim drugim belinskim delovima grada, u ovom neobičnom kompleksu zgrada u oblasti Mitte (Hackesche Höfe ulica) nalaze se poslovne kancelarije, firme, apratmani...

Velika dvorišta predstavljaju odvojene celine, u kojima su smešteni brojni barovi, restorani i klubovi. Ova oblast je postala jedna od  najzanimljivijih mesta za noćni izlazak, koje okuplja veliki broj mladih.

Foto: Instagram / tammyju

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija