Kao najveća zemlja na svetu Rusija nudi širok spektar iskustava, od izleta koji vode ka obroncima planina prekrivenih lednicima, do šetnje duž obale najstarijih jezera na zemlji.

Istorijska mesta i kulturne vrednosti su se i dalje zadržale u gradovima, te možete uživati u velikom broju znamentinosti koje su sačuvane u zbirkama open-air muzeja...

Bilo da istražujete glavne delove moskovskog Kremlja ili lutate kroz stepe Mongolije, poseta Rusije je jedna nezaboravna avantura.

Zato vam predlažemo sledeće turističke atrakcije, koje će vam  zauvek ostati u sećanju...

Transsibirska železnica

Deo najdužeg železničkog sistema na svetu, transsibirska železnica prostire se od Moskve do Vladivostoka, grada u blizini ruske granice sa Kinom i Severnom Korejom.

Pokrenuta 1891. godine od strane cara Aleksandra III, a završena od strane njegovog sina, cara Nikolaja II, 1916, ova linija je poznata i kao trasa careva. Većina putnika koristi voz kao prenoćište od jednog odredišta do sledećeg. Mnogi od njih, u zavisnosti od klasa, poseduju nešto bolju uslugu i opremu, poput privatnog kupatila i tuš kabine. 

Foto: Instagram / fly.travel.share

Planina Elbrus

Planina Elbrus se nalazi na Kavkazu, planinskom masivu u južnoj Rusiji.

Na nadmorskoj visini od 5 642 metara, Elbrus spada u jedan od sedam najviših vrhova svih sedam kontinenata, zbog čega privlači brojne iskusne planinare. Iako je nastala zahvaljujući vulkanskim aktivnostima, ona se smatra mirnom i uspavanom jer već godinama nema evidentiranih erupcija. Sistem žičara može odvesti posetioce na visinu od 3 800 metara, što olakšava uspon do vrha. 

Foto: Instagram / climbingbrothers

Dolina gejzira

Dolina gejzira se nalazi na poluostrvu Kamchatka na ruskom Dalekom istoku, a predstavlja drugo po veličini gejzirsko polje na svetu. Ovo mesto je otkriveno 1941. godine od strane lokalne naučnice Tatyane Ustinove. Od tada je postalo popularna turistička atrkacija u Kamchatki, i privlači veliko interesovanje naučnika i turista. 

Foto: Instagram / yuliakostina

Ostrvo Kizhi

Smešteno u Karelia, severozapadnom delu Rusije, na samoj granici sa Finskom i Belim morem, Kizhi ostrvo je najpoznatije po neverovatnim muzejima na otvorenom.

Karelijci su živeli na ovom podneblju od 13. veka razapeti između kulture istoke i zapada. U najznačnije delove muzeja spada crkva Preobraženja Gospodnjeg, čija visina iznosi 37 metara. Druge turističke atrakcije uključuju desetine drvenih kuća, vetrenjača, kapela i ambara. Specifična kultura ovog ostrva se najbolje može upoznati kroz upoznavanje sa raznim zanatima, kao i folklornim ansamblom.  

Foto: Instagram / constantin_vk

Katedrala Svete Sofije, Novgorod

Smeštena u Novgorodu, najstarijem gradu u Rusiji, katedrala Svete Sofije se nalazi u srcu grada Kremlin. Njena visina iznosi 38 metara, a krasi je čak pet impozantih kupola. Katedrala je najstarija crkvena zgrada u Rusiji, a poseduje niz drevnih religijskih predmeta, uključujući The Mother of God of the Sign, ikonu koja, kako legenda kaže, je sačuvala Novgorod od napada koji se desio 1169. godine. 

Foto: Instagram / bakutakatia

PageBreak

Bajkalsko jezero

Mnogi putnici na transsibirskoj železnici obično, prema planu putovanja, zaustavljaju se na jezeru Baikal, koje se smatra najdubljem i najstarijem jezerom na svetu. Baikal sadrži oko 20 odsto svetskih rezervi slatke vode. Smešteno u Sibiru, 25 miliona godina staro jezero je okruženo planinskim vencima. Poznato kao biser Sibira, Bajkalsko jezero je dom nekoliko odmarališta, zbog čega je ovo područje veoma popularno odredište za odmor.

Foto: Instagram / lisichkin_son

Suzdal

Kao glavni grad nekoliko ruskih kneževina, Suzdal predstavlja pravi dragulj ruskog "zlatnog prstena", drevnih gradova koje zemlja čuva kao žive muzeje koji svedoče o bogatoj kulturnoj prošlosti. Oni koji žele da iskuse najbolje od ruske istorijske arhitekture koja je poznata po kupolima u obliku luka, katedralama i manastirima, upravo to će moći da pronađu u Suzdalu. Posebno je interesantna činjenica to što ceo grad izgleda kao veliki muzej na otvorenom koji prevozi posetioce kroz vreme. 

Foto: Instagram / vatrona

Kremlj

Ako posećujete Moskvu, Kremlj je atrakcija koja se mora obavezno videti i doživeti, jer ovo mesto poseduje četiri katedrale izgrađene u 15. i 16. veku, kao i nekoliko značajnih muzeja. Na 250 hektara zemlje, ovde je smešten i Armoury ispunjen kravljevskim blagom iz prošlosti, a izložba Diamond Fund u svoju kolekciju nakita ubraja 190-karatni dijamant koji je dobila Katarina Velika.

Foto: Instagram / exploremoscow

Ermitraž

Osnovan 1764. godine od strane Katarine Velike, muzej Ermitraž u Sankt Peterburgu spada u jedan od najvećih ruskih muzeja umetnosti i kulture, u kome se može videti zanimljiva kolekcija od preko tri miliona jedinica koje obuhvataju celu planetu. Zbirke zaizmaju veliki kompleks u vidu šest istorijskih zgrada uključujući Zimsku palatu, bivšu rezidenciju u kojoj su boravili ruski carevi. 

Foto: Instagram / irinadihtjara

Hram Svetog Vasilija Blaženog

Podignut između 1554. i 1561. i smešten u samo srce Moskve, hram Svetog Vasilija Blaženog je među prvih pet najvećih atrakcija u Rusiji. To nije zgrada u kojoj unutrašnji predmeti privlače posetioce, već neobična arhtiektura katedrale. Dizajnirana da podseća na oblik vatre u punom plamenu, arhitektura je sve samo ne jedinstvena, pogotovo imajući u vidu period kada je hram nastao. 

Foto: Instagram / nenabecrazy

Zapratite ELLE na Viberu i prvi dobijte sve insajderske informacije magazina ELLE >>>http: //www.viber.com/ellesrbija